Kāpēc suns dažkārt laiza atsevišķus svešiniekus, bet citus atkal nē – iemesls nav tas ko tu domā

Daudzi saimnieki ir pārsteigti, ka viņu suņi sāk laizīt svešiniekus. Šī situācija ir diezgan izplatīta.

 

Vai jums patīk, ka jūs laiza sveši suņi?

Ir acīmredzami un diezgan neskaidri punkti, kas izskaidro šo situāciju. Es par tiem rakstīšu, un raksta beigās izklāstīšu daudziem neparastu iemeslu, kāpēc suns var laizīt svešus cilvēkus, un minēšu gadījumu no dzīves, ko vienmēr atzīmēju kā spilgtu un neviennozīmīgu stāstu piemēru.

 

Suņa vide un stāvoklis

Svešinieki suņiem ir stresa faktori. Šis brīdis ir pieejams. Suns var pat uzvesties dīvaini. Tie nav tikai vārdi, bet gan realitāte. Ir vērts ņemt vērā mājdzīvnieku individualitāti. Viņi ne vienmēr dara to, kas raksturīgs viņu sugai. Var būt dažādi momenti, tāpēc ir svarīgi katram atsevišķam gadījumam pieiet individuāli.

Kāda paziņas suns bieži sāka pieiet un durt svešiniekiem pa galvu, liekot vieniem cilvēkiem apstulbt, bet citiem priecāties. Tajā pašā laikā viņa reizēm laizīja cilvēkus.
Tātad apkārtnes maiņa, jaunas sejas ir faktori, kas ietekmē suņa uzvedību. Laizīšana ir tikai viena lietas puse, stress vai vēlme apgūt jaunas lietas dzīvniekiem var izpausties dažādos veidos.

Pieredzējuši kinologi ir rakstījuši, ka dažkārt suņa slikts veselības stāvoklis var izraisīt dīvainu uzvedību. Cilvēku laizīšana var būt viena no tām. Tomēr šī iemesla dēļ tas nenotiek tik bieži kā citu iemeslu dēļ, par kuriem rakstīšu.

Ja sunim ir veselības problēmas, tas var sākt laizīt sevi, darot to neatlaidīgi. Laizīšanā var būt iesaistīti arī svešķermeņi. Nav pārsteidzoši, ka suns laizīs cilvēku, kuru nepazīst. Taču nevajadzētu ļaut viņam to darīt: cilvēki var būt nobijušies, un suns nedrīkst uzticēties svešiniekiem.

Lasi vēl: Vai kaķa raksturu var noteikt pēc viņa kažoka krāsas? Speciālisti raduši atbildes

Nav nepieciešams suni piesaistīt tā šķirnei vai izmēram. Pat vecumam ne vienmēr ir nozīme. Gan lieli, gan mazi suņi var laizīt svešiniekus. Kucēni var laizīt cilvēkus ģenētiskā līmenī. Pieauguši suņi dažkārt saglabā šo ieradumu vai dara to apzināti, domājot par konkrētiem mērķiem. Jā, suņi daudz ko saprot un apzinās.

Mēles pārbaude

Veterinārārsti var apstiprināt domu, ka pastiprināta laizīšana un mēles testēšana bieži ir raksturīga suņiem, kuriem ir mikroelementu deficīts. Šādā veidā suņi cenšas kompensēt to, kā viņiem trūkst.

Arī sveši cilvēki suņa acīs var kļūt par “priekšmetiem”. Iespējams, viņu piesaista kāda smarža, sajūt sāli vai citas vielas, kas varētu viņu piesaistīt.

Viens pūdelis, kurš paklausīja apmēram 40 komandām, bija ļoti inteliģents, bet viņam bija ieradums laizīt visu, kas viņam gadījās ceļā. Kad aizvedām viņu pie veterinārārsta, atklājās, ka viņam trūkst dažu vitamīnu un mikroelementu, tāpēc tika pārskatīta suņa ēdienkarte.

Lasi vēl: Kādi kaķi nes mājai bagātību un veiksmi? Šīs ir pašas veiksmīgākās kaķu šķirnes un to pati Vanga zināja!

Dažos gadījumos (apātija, trauksme, nevēlēšanās staigāt) suni labāk parādīt vetārstam. Viņš pārbaudīs tā stāvokli. Tomēr ne vienmēr mājdzīvnieki sli**šanas laikā laiza citus, ir viena svarīga nianse, kas raksturīga daudziem suņiem. Ir punkti, par kuriem es turpināšu rakstīt, lai lasītāji varētu iejusties situācijā un saprast iemeslus.

Cilvēku novērtējums

Mēs varam veidot iespaidus par cilvēkiem gan ar redzi (izmantojot redzi), gan ar ausīm (dzirdot vārdus, vērtējot). Arī suns izmanto savas maņas, lai novērtētu svešiniekus. Tikai tas var darīt arī ko citu: laizīt cilvēkus. Izmantojot mēli, suns “nogaršo smaržas”, veidojot priekšstatu par cilvēku, kas atrodas tā priekšā.

Jā, mēle var pateikt vairāk nekā acis, ja runājam par mājdzīvniekiem.

Suns var sajust cilvēka veselības stāvokli, saprast viņa noskaņojumu, kad viņš laizās ar mēli. Tā pastāstīs par daudz ko, un tas ir pareizi. Cita lieta, ka ne visi cilvēki novērtēs suni, kas skrien pie viņiem ar atvērtu muti.

“Nebaidieties, viņš vienkārši laizīs!” – “Nebaidieties, viņš vienkārši laizīs!” – gribas šādā situācijā pajokot, bet labāk iedzīvotājus nebiedēt. Mājdzīvnieki sniedz mums prieku, tikai jāprot ar tiem apieties. Un tad būs īsti reāli izjust kopābūšanas un socializēšanās prieku.

Starp citu, kaut kas līdzīgs bija arī reālajā dzīvē. Rakstīšu par to, kā viens cilvēks nomierināja otru, un tad viņi kļuva draugi, pateicoties sunim un viņa “laizīšanas prasmēm”.

Lasi vēl: Lai likvidētu celmu, nav nepieciešams to apstrādāt ar salpetri un gaidīt gadu. Zinoši cilvēki to izdara 3 minūtēs!

Vakars un suns

Jurijs, mans vecs paziņa, viņam ir melns labradoru vārdā Žaka. Suns ir liels, un no tālienes viņš atgādina rotveileru. Kad Žaka pieskrien pie cilvēka, viņš bieži vien ir nobijies, un suns lūdz, lai viņu paglauda, bet vēl labāk ir pakasīt muguru. Parasti daudzi cilvēki pēc tam smejas, taču dzīvē gadās dažādi gadījumi. Vienmēr ir vērts atbildīgi izturēties pret suņu pastaigām.

Kādu dienu Žaka pieskrēja pie sievietes, kura sāka spēcīgi kliegt. Viņai šķita, ka viņš grib viņu apēst, bet Žaka gribēja tikai spēlēties.

Žaka laizīja viņai roku, un viņa sastinga. Kad Jurijs pietuvojās ar vārdiem “nebaidies, viņš to tikai nolaizīs”, sieviete sāka čukstēt, ka viņu apēdīs. Žaka vienkārši aizrāvās ar laizīšanu. Viņam patika smarža. Un kas tas bija? Sofija, šī jaunā sieviete, tagad ir Jurija līgava. Tā nu tas ir.

Protams, nevajag biedēt cilvēkus ar jokiem, bet suņi ne vienmēr skrien, lai iekostos. Dažreiz viņi laiza, iepazīstot cilvēku: veselību, raksturu un smaržu. Ne velti saka, ka vienreiz aplaizījis, suns var atcerēties cilvēku uz visu mūžu…

Leave a Comment