Kā diedzēt kartupeļus, lai iegūtu agru un ļoti bagātīgu ražu: sāciet gatavošanos jau tagad

Pavasaris ir jau sācies un dārznieki veic sagatavošanās darbus, kas ļauj palielināt dārzeņu ražu un paātrina pirmo augļu nogatavošanās procesu.  Marta vidū parasti no pagraba izņem kartupeļus, lai tos iepriekš diedzētu.

Pēc iestādīšanas zemē sadīgušie kartupeļi ļaus ēst jaunos bumbuļus divas nedēļas ātrāk.

Uzsākot kartupeļu diedzēšanu, ir jāvadās pēc klimatiskajiem apstākļiem, kādos dzīvojat. Dienvidu reģionos stādāmo materiālu no pagraba izņem agrāk nekā ziemeļu apgabalos. Jāņem vērā, ka tikai pēc mēneša vai pusotra mēneša diedzētie kartupeļi ir gatavi stādīšanai atklātā laukā. Līdz tam laikam bumbuļi būs pietiekami sasiluši, ieguvuši spēku un izveidojuši vismaz 3 cm garus dzinumus.

Diedzētos kartupeļus stāda dobēs, kad augsne sasilst līdz +7 grādiem pēc Celsija. Tos uzmanīgi ieliek iedobē un apber ar zemi, lai nebojātu trauslos dzinumus. Gaisa temperatūra tajā laikā nedrīkst būt zemāka par +8 grādiem. Šādos labvēlīgos apstākļos kartupeļu dzinumi iedobē turpinās aktīvi attīstīties, un pēc tam veidosies jauni bumbuļi.

Lasi vēl: Armēņu vai gruzīnu? Ātri pagatavojamas izcilas mērces, ko baudīt kopā ar šašliku

Sagatavošanās stādīšanai

Gadās, ka kartupeļi sāk dīgt tieši pagrabā. Tas notiek, ja pagrabā ir pārāk silts. Sadīgušie kartupeļi var saturēt solanīnu, kas ir kaitīgs mūsu fiziskajai labsajūtai, tāpēc tos ēst nav ieteicams. Sadīgušos bumbuļus labāk stādīt zemē.

Vai tu zini, ko latviešu valodā nozīmē šie vienkāršie vārdi?

Izpildi šo testu un pārbaudi, vai tu zini, ko latviešu valodā nozīmē šie vienkāršie vārdi!

1 / 2

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vārds?

2 / 2

Vai tu zini ko latviešu valodā nozīmē šis vārds?

Your score is

The average score is 79%

0%

Sēklas kartupeļi ir jāizņem no pagraba, jāizlasa un jāsadala pa šķirnēm. Bojātie bumbuļi jāizmet. Tāpat stādīšanai neizvēlēties eksemplārus ar mazu pumpuru skaitu, t. i., “acīm”. Ja kartupeļu šķirņu ir maz, tad lielos bumbuļus drīkst sagriezt divās vai pat četrās daļās. Ir tikai jākontrolē, lai uz katras no tām paliktu pumpuri.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment