Vai zināji, ka pienenes ir ļoti labs palīgs dārzniekiem? Daudzi šo gan nezina, bet pienenes ir īsts atradums!

Pavasaris ir lielisks laiks ne tikai stādu audzēšanai un dārza un mazdārziņa sagatavošanai jaunajai sezonai, bet arī jaunu metožu apgūšanai, kā mājās pagatavot noderīgus preparātus no dabīgām sastāvdaļām.

Tikai retais zina, kādu labumu var sniegt pienenes. Varētu šķist, ka pienene ir ļaundabīga nezāle, bet tā var izrunāt un daudz ko izmantot mūsu dārza gabalā, jo gandrīz visas auga daļas bez izņēmuma, izņemot sēklu ziedkopas, var lietderīgi izmantot dažādās lietās.

1. Zaļais mēslojums no pienenēm

No pienenēm var pagatavot tā saukto šķidro mēslojumu (zaļo fermentāciju), ko var izmantot pilnīgi jebkuru augu barošanai. Pieredzējuši dārzkopji jau sen ir pamanījuši, ka šķidrais mēslojums no pienenēm ir viens no barojošākajiem.

 

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

To neapstrīd arī oficiālā zinātne, jo pieneņu mēslojums satur lielu daudzumu slāpekļa, lielu daudzumu kālija un kopumā daudz noderīgu elementu, piemēram, fosfora, kalcija, mangāna, dzelzs, vara, bora, molibdēna utt. Turklāt tajā ir vitamīni un aminoskābes.

Mēslojuma pagatavošanai no pienenēm ir piemērota jebkura auga daļa un saknes, kā arī lapas un stublāji un dzeltenie ziedi, vienīgais, ko nevar izmantot, ir ziedkopas ar sēklām, jo fermentācijas laikā tās netiek iznīcinātas.

 

Lai pagatavotu mēslojumu, ir vajadzīgi 3 kilogrami sasmalcinātas pieneņu masas, kas jāaplej ar 10 litriem ūdens. Zaļā pieneņu masa pilnībā sadalās pusotras līdz divu nedēļu laikā.

Sezonas pirmajā pusē ar šo mēslojumu augus barojiet reizi 10 dienās, bet otrajā pusē – reizi 20 dienās. Tā kā mēslojums ir diezgan koncentrēts, tas vienmēr jāatšķaida.

Lasi vēl: Viņus skars naudas lietus: Globa nosauca 3 zīmes, kurām 2024. gada maijā būs gaidāms ”naudas lietus”

Sezonas pirmajā pusē 1 litru mēslojuma atšķaida 5 litros ūdens, sezonas otrajā pusē koncentrāciju labāk samazināt, 1 litru infūzijas atšķaida 10 litros ūdens.

Tomēr tas nebūt nav viss.. Lūk, kas vēl! 

Leave a Comment