Kataklizmas no 28. – 31.jūlijam: kustība 2 supervulkānos uzreiz, taifūns iznīcina Taivānu, Latvijā plosās stihija – kas vēl gaidāms?

Kā zināms šīs pēdējās jūlija dienas daudzviet pasaulē ir atnesušas spēcīgas dabas stihijas ar kurām cilvēkiem nākas saskarties. Diemžēl arī Latvija ir saņēmusi savu stihijas devu – nokrišņu un vēja veidā. 

Kamēr Jeloustonas apmeklētāji bēga no karsta ūdens un akmeņu strūklas, kas bija izlauzies ārā no zemes, zem cita supervulkāna, kas jau atradās Itālijā, trīcēja virsma.

Taivānas iedzīvotāji izvairījās no lidojošām dzelzs loksnēm, kas noplīsušas no pilsētas ēkas jumtiem spēcīga taifūna dēļ. Kanādā pilsētā plosījās meža ugunsgrēks.

Diemžēl arī Latvijai stihija nepagāja garām.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

Lai gan dabas notikumi ir neatņemama mūsu planētas dzīves sastāvdaļa, šonedēļ to patiešām bija daudz. Tātad šī ir vissvarīgākā un apjomīgākā lieta.

Vulkāni ir aktīvāki nekā jebkad agrāk: pat “super” aktīvi 

Vulkāni Indonēzijā darbojas kā Šveices pulksteņi. To pelnu emisijas ir pietiekamas, lai tās varētu kvalificēt kā “aktīvas”. Bet cilvēkiem viņu triki joprojām ir nekaitīgi.

Tikai Merapi Javas salā izcēlās: viņš palaida lavas plūsmas, dedzinot veģetāciju savās nogāzēs. Vietējie vulkanologi katram gadījumam atgādina iedzīvotājiem rīcības plānu “Ko darīt, ja kaut kas notiks”.

Mums ir vēl viena “jauna” – vulkānu sala Baltā sala Jaunzēlandē, ko vulkanoloģijas cienītāji labprāt sauc tās “iezemiešu” vārdā – Whakaari. Šis ir viens no populārākajiem vulkāniem, ko apmeklēt zinātkāri tūristi; vairākkārt izspēlējot jokus ar viesiem.

Pateicoties salas reljefam un mazajai platībai – 3 kv. km, izvirduma gadījumā te nav kur skriet. 2019. gadā karstajā slazdā tika noķerti 22 cilvēki.

Jaunzēlande: Baltā sala pūš gāzi, izmet sēru un ir krātera ezers

26. jūlija rītā Whakaari izplūda gāzi un tvaiku ar nelielu pelnu piejaukumu aptuveni 1 km augstumā. Viņi sola turpinājumu, bet tūristus nelaiž iekšā.

Kā var neatcerēties Stromboli (Tirēnu jūra). Dodamies uz Itāliju – kārtējā vulkānu sala jau kopš jūlija sākuma uzrāda aktivitāti virs vidējās. 26. jūlijā sala satricināja: ar rūkoņu 1 km augstumā debesīs pacēlās blīvs stabs, ko pavadīja vairākus simtus metru izspļautu karstu akmeņu gabalu salūts.

Stromboli iedzīvotāji, no kuriem mūsdienās ir pat 400-800 cilvēku, šādas dēkas ​​novēro visu laiku. Kamēr vēsture viņu atceras, viņš ir bijis aktīvajā statusā. Zinātne saka, ka vismaz 20 000 gadu.

Šeit jūs varat uzdot racionālu jautājumu: kāpēc dzīvot uz mazas vulkāna salas? Esmu lasījis daudz intervijas ar vietējiem, un tās ir flegmatiskas: “Viņš vienkārši dara to, kas viņam jādara!” un izturēties pret izvirdumiem tāpat kā pret spēcīgu pērkona negaisu ar brāzmainu vēju.

Vēl viens Itālijas aktīvais vulkāns, kas pēc minimālas fona aktivitātes līnijas jūlijā pārvērtās par kāpumu, ir Etna. Naktī no 22. uz 23. jūliju tas raiti un prasmīgi sākās ar nelieliem lavas uzliesmojumiem un līdz pulksten 1:00 beidzās ar spēcīgu strūklaku ar pelnu strūklu vairāku kilometru garumā.

Etnu ieskauj apdzīvotas vietas, tāpēc vērotāju ir daudz. 23. jūlija agrā rītā viņi ieraudzīja tik brīnišķīgu ainu

Lasi vēl: “Vienkārši ielejiet saulespuķu eļļu izlietnē uz nakti, un rezultāts jūs pārsteigs” – Kaimiņš šo atklāja un deva man padomu

Bet Itālijā ir kas interesantāks. Piemēram, supervulkāns Phlegrean Fields. Tā ir blīvi apdzīvota teritorija, kuras diametrs ir 15 km, un tā aptver līci un piekrasti, un Neapole atrodas pie rokas. Zem ietvēm, lejā zemes biezumā, ir milzīgs vulkāna izkusums.

Nesen komentāros tika rakstīts, ka jēdziens “supervulkāns” ir kaut kas Holivudas filmu nosaukumiem. Faktiski šis ir vispārpieņemtais nosaukums vulkāniem, kuru izvirdums var mainīt visas planētas dzīvi (vismaz klimatu).

Supervulkāns ir dzīvs. Tam ir elpošana: sēra dioksīda gāzu izdalīšanās un augsnes paaugstināšana/zemināšana. Un – tāpat kā 26. jūlijā – zemestrīces. Nākamais seismoloģiskais uzliesmojums bija ļoti traks: nelielu trīču kopums. Visspēcīgākais – ar 4 magnitūdu, zem jūras dibena – izraisīja nelielus zemes nogruvumus un nepatīkamus brīžus Flegrēnas lauku iedzīvotājiem.

Speciālisti sola turpmākos 5 gadus ļoti, ļoti karstus – tas skars arī Austrumeiropu un tomēr tas vēl nav pats būtiskākais.. 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment