Uz Zemes gaidāmas viesuļvētras ar ātrumu līdz 300 kilometriem stundā: zinātnieki brīdina par briesmīgu parādību

Taču, ja globālā sasilšana turpināsies līdzšinējā tempā, zinātnieki bažījas, ka tās – briesmīgās viesuļvētras – kļūs biežākas. Tās plosīsies divreiz biežāk nekā tagad. Un pirmām kārtām tajās vietās, kur taifūni jau tagad nedod mieru vietējiem iedzīvotājiem – ASV piekrastē un Dienvidaustrumāzijā.

Piektās kategorijas viesuļvētras nodara katastrofālus zaudējumus simtiem miljonu dolāru apmērā, bet sestās kategorijas viesuļvētras nodarīs zaudējumus desmitiem miljardu dolāru apmērā.

Un tas vēl nav viss..

 

Ziemeļi ir apdraudēti

Jēlas universitātes klimatologi pirms diviem gadiem žurnālā Nature Geoscience publicēja savu “viesuļvētru prognozi”. Viņi to veica, balstoties uz atmosfēras procesu modelēšanu un anomālu laikapstākļu parādību analīzi, kas bijuši pirms miljoniem un desmitiem miljonu gadu bijušās globālās sasilšanas periodos.

Prognoze, uz kuru atsaucas Phys.org, nav iepriecinoša. Saskaņā ar to, paaugstinoties vidējai temperatūrai uz Zemes, spēcīgas viesuļvētras sāks veidoties augstākos platuma grādos. Tas nozīmē, ka tās pārvietosies uz poliem. Gan ziemeļu, gan dienvidu puslodēs. Tās jau pārvietojas.

Klimatologi izsaka brīdinājumu, ka viesuļvētras aptvers teritorijas līdz pat 45-46 platuma grādiem uz ziemeļiem. Ņujorkas un Bostonas, kā arī Pekinas un Tokijas iedzīvotājiem vajadzētu, kā viņi to sauc, saspringt – nostiprināt jumtus un sienas.

Lasi vēl: Trīs zodiaka zīmju dzīve pavisam drīz tiks apgriezta kājām gaisā un jums nāksies izdarīt grūtu izvēli

Ja tuvāko 300 gadu laikā Zemes vidējā temperatūra patiešām ievērojami paaugstināsies, situācija var kļūt ļoti slikta. Viesuļvētras var iznīcināt karstuma pārņemtos polārlāčus no saulainajām Ziemeļu Ledus okeāna piekrastēm un pingvīnus no pludmalēm Dienvidu okeānā, kas apskalo Antarktīdu.

 

Leave a Comment