Kas dillēm nepatīk: neaug labi, ātri “zied”. Lai būtu daudz zaļumu un ilgu laiku nebūtu “lietussargu”: iemesli un ko darīt dārza dobē, siltumnīcā

Kāpēc nepretenciozās dilles neiepriecina ar spēcīgām, smaržīgām zaļumu buntītēm, kāpēc tās aug lēni, nevis smaržīgas, bet ātri sāk ziedēt. Ko darīt dillēm – un ko nedarīt: vienkārši diļļu triki.

Kāpēc dilles nevēlas augt: īsi un kodolīgi

Dillēm nepatīk skābas augsnes un pārmērīga sārmināšana. Optimālais skābums ir tuvu neitrālai, iespējams, nedaudz skābai augsnei. Skābās augsnēs dilles kļūst dzeltenas, bet ar pārmērīgu sārmināšanu – sarkanas.

Viņam nepatīk augsta minerālsāļu koncentrācija augsnē. Ja tiek barotas dilles, mēslojumu izmanto nelielos daudzumos, laistot, bet pirms stādīšanas labāk ir uzbērt augsni.

Tāpēc tiek uzskatīts, ka dilles nebaro ar pelniem: tas varētu būt saistīts ar pārmērīgu kālija daudzumu vai pārmērīgu augsnes sārmināšanu. Un – minerālsāļu koncentrācijas palielināšana.

Dillēm nepatīk pārpildīti apstākļi: ar augstu barības blīvumu augi aug lēni un ir vāji, zaļumi var būt izturīgi un ar vāju aromātu. Un – dilles ātri veido ziedkopas.

Tam nepatīk organisko vielu un slāpekļa mēslošanas līdzekļu pārpalikums – lai gan tai ir vajadzīgas bagātas augsnes.

Ar slāpekļa pārpalikumu zaļumi sākotnēji var iepriecināt – taču iespējamā citu elementu deficīta dēļ zaļumi nav īpaši smaržīgi, ar mazāk ēterisko eļļu. Un – pārāk sulīgs, bet ar resnākiem kātiem.

Lasi vēl: Tu būsi pārsteigts: kāpēc gan nevajadzētu gulēt visu nakti no 18. līdz 19. jūlijam!?

Dillēm nepatīk ēnojums. Gaismas trūkums ir ceļš uz vājiem, lēni augošiem krūmiem un agrīniem “lietussargiem”. Augsnes mitruma trūkums, reta laistīšana, sausa augsne apvienojumā ar karstumu ir lēni augošo, bet ātri “ziedošo” diļļu cēlonis.

Un arī. Siltumnīcās lielā mitruma dēļ dilles var zaudēt savu aromātu, lai gan iepriecinās ar augšanas ātrumu. Un – ar mērenu gaisa mitrumu (bet ne pārmērīgi sausu) – dilles var būt ļoti smaržīgas.

Starp citu. Siltumnīcās no polikarbonāta un stikla dilles var nebūt īpaši smaržīgas, jo ultravioletais starojums ir nedaudz mazāks. Plēves siltumnīcās šī problēma nav novērojama.

Tiesa, ir arī cits viedoklis – ka UV staru problēma ir pārspīlēta. Bet tāpēc ziemas “veikalā pirktās” dilles ir skaistas, bet aromāts nav tas pats… 🙂

Un jā – ne tāpēc, ka viņš uzauga uz “mākslīgā” mēslojuma. Iemesls ir gaismas daudzums un tā spektrs.

Tāpat tiek uzskatīts, ka ērta temperatūra dillēm ir līdz +25 C. Palielinoties, mazinās to aromāts. Tajā pašā laikā optimālais gaisa mitrums ir no 65-70 līdz 75%.

Un tāpēc dilles agri veido “lietussargus”. Agronomi nosauc šādus iemeslus.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment