Spilgtākā komēta sestdien lidos iespējami tuvu Zemei, pēdējo reizi tā tika novērota pirms 68 gadiem: kā un kur to var novērot

Pēdējo reizi tā tika novērota pirms 68 gadiem. Sestdien, 20. jūlijā, Zemes iedzīvotāju redzeslokā atkal nonāks reta komēta 13P/Olbers. Pēdējo reizi tā tika novērota pirms 68 gadiem un tagad atgriežas Saules sistēmas iekšienē. Tā būs redzama debess ziemeļrietumu daļā.

Tādējādi nedēļas pirmajā brīvdienā komēta pietuvosies Zemei 283,5 miljonu kilometru attālumā. Neskatoties uz to, ka attālums izskatās ļoti iespaidīgs, 13P/Olbers komēta tomēr būs labi redzama – tā ir spožākā no tām, ko var novērot no mūsu planētas.

Debesu ķermenis veic pilnu apli ap Sauli 68 gadu laikā. Tā pieder pie periodiskajām jeb “Halija tipa” komētām, jo tās orbīta tika atklāta salīdzinoši nesen – tikai pirms 200 gadiem.

Pašreizējā dienā komēta virzās ar ātrumu 134 867 kilometri stundā virzienā uz Mazās Lauvas zvaigznāju. To nav grūti atrast – tā atrodas ziemeļu puslodē starp Lielā kareivja zvaigznāju un Lauvas zvaigznāju (t. i., uz dienvidiem no pirmā).

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 49%

0%

Mazā Lauvas zvaigznājs ir redzams visu gadu no ziemeļu puslodes.

Pašu 13P/Olbersa komētu 1815. gada 6. martā atklāja vācu pētnieks Heinrihs Olberss (tāpēc tā arī nes viņa vārdu). Tolaik tā vēl bija redzama ar neapbruņotu aci. Pēdējo reizi komēta tika novērota 1956. gadā, un nākamo reizi no Zemes tā būs redzama 2094. gada martā.

Dvīņiem jākārto svarīgas lietas, bet Zivis atkodīs patiesos nodomus; Dienas prognoze 21. jūlijam visām zīmēm

Kā novērot komētu?

Neskatoties uz to, ka 13P/Olbersa komēta tiek uzskatīta par spožāko no šāda veida debesu objektiem, kas redzami no Zemes, tās spožumu eksperti lēš 6,5-7 zvaigžņu vienību robežās.

Lasi vēl: Kas dillēm nepatīk: neaug labi, ātri “zied”. Lai būtu daudz zaļumu un ilgu laiku nebūtu “lietussargu”: iemesli un ko darīt dārza dobē, siltumnīcā 

Vienkāršiem vārdiem sakot, ieraudzīt to ar neapbruņotu aci pat tad, kad tā būs vistuvāk mūsu planētai, būs praktiski neiespējami. Tomēr šo problēmu atrisinās binoklis vai teleskops.

“Novērotājiem ar binokli vai nelielu teleskopu ziemeļu puslodē būs vislabākās izredzes ieraudzīt komētu. Savukārt novērotāji, kas izmanto optiskos palīglīdzekļus ekvatora tuvumā, to var ieraudzīt ļoti zemu virs horizonta uzreiz pēc saulrieta,” norāda Earthsky.

Tomēr rīt un parīt gaidāmas spēcīgas magnētiskās vētras, kas ir svarīgāk – šāda mēroga vēl nav novērotas iepriekš. Lūk, ko tas nozīme mums! 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment