Spilgtākā komēta sestdien lidos iespējami tuvu Zemei, pēdējo reizi tā tika novērota pirms 68 gadiem: kā un kur to var novērot

Magnētiskās vētras 2024. gada 20. un 21. jūlijā

Jau sestdien Zeme piedzīvos spēcīgu ārēju triecienu. Pēcpusdienā mūsu planētu pārklās nedēļas nogales pirmā magnētiskā vētra. Tas sāksies pēc pulksten 15:00 un ilgs vismaz trīs stundas. Jādomā, ka pēc pulksten 18:00 magnetosfēra atkal sāks atgriezties mierīgā stāvoklī, bet ne uz ilgu laiku.

Jau naktī uz svētdienu Zemi piemeklēs otrā vētra. Paredzams, ka tas sāksies pēc 03:00 pēc Latvijas laika. Tas beigsies tikai no rīta – ap 09:00. Šajās stundās K indekss sasniegs 5 punktus.

Saules astronomijas laboratorija IKI un ISTP RAS

 

Varbūtība, ka šī provizoriskā prognoze piepildīsies, ir diezgan liela – sestdien 20% un svētdien 35%. Turklāt 21. jūlijā sākotnēji vāja vētra ir diezgan spējīga izvērsties par spēcīgu vētru – tā iespēja ir 20%.

20. jūlijā 13P/Olbersa komēta šķērsos tuvu galaktikai NGC 3219, kas būs patīkams piedzīvojums astrofotogrāfiem. Viņi varēs orientēties ap galaktiku, lai vieglāk pamanītu debesu ķermeni un iemūžinātu tā lidojumu.

Tomēr pastāv vispārīgi noteikumi par kosmosa objektu novērošanu. Jo īpaši ieteicams doties prom no lielākajām pilsētām un apdzīvotām vietām, lai apgaismojums netraucētu izbaudīt debesu šovu.

Lasi vēl: 21.07.24 enerģētiski jaudīgs dziļu pārvērtību pilnmēness, svarīgas darbības un “ragu” nomešana: kā pavadīt periodu uz veiksmi

Vislabāk ir doties dabā, bet kurināt uguni eksperti arī neiesaka. Turklāt jābūt pacietīgam un uzmanīgam, jo debesīs ir grūti atrast un ieraudzīt kosmosa objektus.

 

Leave a Comment