Kas dillēm nepatīk: neaug labi, ātri “zied”. Lai būtu daudz zaļumu un ilgu laiku nebūtu “lietussargu”: iemesli un ko darīt dārza dobē, siltumnīcā

Iemesls #1.

Šis ir augs ar ilgu dienasgaismas stundu: kad gaišais laiks ir ilgāks par 14-15 stundām, tas sāk ziedēt. Apstādījumu pārpilnībai ir nepieciešamas īsas dienasgaismas stundas.

Tāpēc ir svarīgi izvēlēties stādīšanas laiku un stādīt krūmu šķirnes, kas nav pakļautas agrīnai ziedēšanai. Vai vēlīnās šķirnes.

Reizēm dilles audzē pat caur stādiem, izrādās. Biju pārsteigts, bet reģions dažādos reģionos atšķiras 🙂

Iemesls #2.

Sabiezināta sēja, slikta augsne, mitruma trūkums – tā ir stresa situācija, kurā dilles sāk ziedēt agri. Analogija ir novājinātu papriku un tomātu agrīna un neproduktīva ziedēšana.

Iemesls #3.

Gaismas trūkums, mākoņainas dienas.

Un tomēr – uz dažādību var norakstīt visu. Ko darīt? Dilles var izaudzēt pat tie, kas visu mūžu ir pirkuši veikalā.

Stādot tikai nepieciešams pievērst uzmanību augsnes sastāvam, laikam un attālumam. Rudenī sagatavojot augsni, labāk ir aizpildīt augsni ar organiskām vielām (humusu utt.) un minerālmēsliem (kāliju, fosforu).

Augsnei jābūt brīvai, vieglai, auglīgai. Ja nepieciešams, tiek izmantoti slāpekļa mēslošanas līdzekļi – sakņu pārsēju veidā ar zemu koncentrāciju.

Lasi vēl: Superīga recepte marinētiem gurķīšiem: burkas saturs nekad neuzbriest un neuzsprāgst

Es lasīju, ka rūpnieciskajos stādījumos pāris nedēļas pēc dīgtspējas tiek veikta lapu mēslošana ar slāpekli. Bet – es neesmu pārliecināts, ka tas ir pareizi – lai gan tas palielina tā produktivitāti 🙂

 

Leave a Comment