Vai jaunas licences glābs Ziemeļjūras naftas un gāzes nozari

Sērfotāji Aberdīnas pludmalē rīko protesta akciju, aicinot izbeigt jaunu naftas un gāzes ieguves licenču izsniegšanu, raksta BBC.

Politiskie līderi ir izteikuši pārmetumus, ka 100 000 darbavietu Skotijā būs apdraudētas, ja netiks izsniegtas jaunas licences.

Taču šis skaitlis ir par 40 000 lielāks nekā kopējais cilvēku skaits Skotijā, kuru darbs pašlaik tieši vai netieši atkarīgs no fosilā kurināmā ieguves.

Savukārt BBC Scotland News veiktā analīze liecina, ka, saglabājot pašreizējo ieguves līmeni, jaunas licences Ziemeļjūras kalpošanas laiku pagarinās tikai par pieciem gadiem.

Ziemeļjūras pārejas iestāde (North Sea Transition Authority – NSTA), kas izsniedz licences, lēš, ka vēl ir aptuveni divi miljardi barelu “nelicencētas” naftas. Pagājušajā gadā nozare ieguva 440 miljonus barelu.

Vides aizstāvji ir rīkojuši kampaņu, lai valdības pārtrauktu izsniegt izpētes licences, kas ļauj naftas uzņēmumiem meklēt jaunus fosilā kurināmā atradumus.

Nozares pārstāvji apgalvo, ka bez jauniem naftas atradumiem nozares lejupslīdes temps paātrināsies, tādējādi apdraudot darbavietas.

Ir pagājuši 25 gadi, kopš Ziemeļjūrā ir sasniegts maksimālais ieguves apjoms. 1999. gadā krastā tika izsūknēts aptuveni 1,7 miljardi barelu naftas un gāzes. Līdz 2010. gadam ieguves apjoms samazinājās līdz 884 miljoniem barelu, bet pēc tam vēl straujāk kritās līdz 552 miljoniem barelu 2022. gadā, t. i., aptuveni par 67 % salīdzinājumā ar maksimālo līmeni.

Valdības prognozes liecina, ka līdz 2030. gadam ieguve atkal samazināsies uz pusi – līdz 251 miljonam barelu un līdz 2050. gadam – līdz 58 miljoniem barelu, kas ir tikai 3 % no maksimālās ieguves apjoma.

Tas ir tāpēc, ka, sākoties naftas bumam, mēs vispirms pievērsāmies lielākajām rezervēm, kuras bija visvieglāk izmantot.

Mūsdienās operatori koncentrējas uz atlikušajiem mazajiem urbumiem un izmanto daudz modernākas – un dārgākas – metodes, lai to iegūtu.

Lai gan Ziemeļjūras pārejas iestāde lēš, ka Apvienotajā Karalistē ir atlikuši aptuveni 10 līdz 15 miljardi barelu naftas un gāzes, tikai aptuveni divi miljardi barelu atrodas apgabalos, kuros Apvienotās Karalistes valdība līdz šim nav izsniegusi licences operatoriem, lai veiktu izpēti.

Ar pieņēmumu, ka 100 000 darbavietu Ziemeļjūrā varētu būt apdraudētas, ja netiks izsniegtas jaunas izpētes licences, nāca klajā Aberdīnas un Grampijas Tirdzniecības palāta.

Izmantojot investīciju banku uzņēmuma Stifel datus, tā pagājušajā mēnesī sagatavoja ziņojumu, kurā teikts, ka nākamajai Vestminsteras valdībai ir “tikai 100 dienas, lai saglabātu 100 000 darbavietu” nozarē visā Apvienotajā Karalistē.

Vispārējās vēlēšanu kampaņas laikā konservatīvie un SNP vairākkārt apgalvoja, ka, solot izbeigt izpētes licenču izsniegšanu, viņu oponenti riskē ar 100 000 darbavietu Skotijā.

Paredzams, ka šajā desmitgadē pieaugs atjaunojamo energoresursu nozares, piemēram, jūras vēja enerģija.

Konservatīvie pilnībā atbalsta licenču turpināšanu, savukārt SNP apgalvo, ka pieteikumi jāizskata katrā gadījumā atsevišķi.

Leiboristi ir paziņojuši, ka vairs neizsniegs licences, un liberāldemokrāti uzskata, ka galvenā uzmanība jāpievērš jaunu darbavietu radīšanai atjaunojamās enerģijas nozarē, piemēram, vēja enerģijas jomā.

Roberta Gordona universitātes (RGU) pētījumā lēsts, ka sliktākajā gadījumā līdz 2030. gadam Apvienotajā Karalistē varētu tikt zaudētas 60 000 darba vietas naftas un gāzes nozarē.

Pētījumā prognozēts, ka pat vislabākā scenārija gadījumā, ja turpināsies jaunu licenču izsniegšana un atgriezīsies investīcijas, naftas un gāzes ieguves apjoma samazināšanās rezultātā joprojām tiks likvidētas aptuveni 33 000 darbavietu.

 

Leave a Comment