Eksperti ir pārliecināti: Detroitas autoražotājiem pēc iespējas ātrāk jāiziet no Ķīnas tirgus

General Motors, Ford Motor un Stellantis vajadzētu atstāt Ķīnas tirgu “cik drīz vien iespējams”, paziņoja Bank of America (BofA) vadošais automobiļu nozares analītiķis, raksta CNBC.

BofA Securities analītiķa Džona Mērfija brīdinājums izskan bezprecedenta konkurences apstākļos Ķīnā, kas ir pasaulē lielākais automobiļu tirgus, un valstī ievērojami pieaugot automobiļu ražošanai Ķīnas patērētājiem, kā arī pasaules eksportam.

Mērfijs, kurš jau iepriekš ir jautājis General Motors par izstāšanos no tirgus, sacīja, ka “D3” (Detroitas 3 autoražaotājiem) ir jākoncentrējas uz saviem pamatproduktiem un rentablākiem reģioniem.

“Es domāju, ka “D3″ ir jāiziet no Ķīnas, cik drīz vien iespējams,” viņš teica otrdien Automobiļu preses asociācijas pasākumā, kura laikā Detroitas priekšpilsētā tika apspriests BofA ikgadējais ziņojums “Car Wars”. Viņš sacīja: “Ķīna vairs nav General Motors, Ford vai Stellantis galvenais elements.”

Tā ir perspektīva, kas vēl pirms dažiem gadiem autoražotājiem, jo īpaši General Motors, būtu bijusi neiedomājama, taču vietējo Ķīnas autoražotāju, piemēram, BYD, izaugsme ir tik liela, ka amerikāņu uzņēmumi nevar konkurēt.

General Motors tirgus daļa Ķīnā, ieskaitot tās kopuzņēmumus, ir strauji samazinājusies no aptuveni 15 % vēl 2015. gadā līdz 8,6 % pagājušajā gadā – pirmo reizi kopš 2003. gada tā ir nokritusies zem 9 %. Arī General Motors peļņa no šīs darbības ir samazinājusies – par 78,5 % kopš 2014. gada, kad tā sasniedza maksimumu, saskaņā ar regulatīvo iestāžu iesniegtajiem datiem.

General Motors vadītāji ir pauduši pārliecību, ka viņi var mainīt darbības virzienu un atgūt tirgus daļu Ķīnā, galvenokārt ar jaunu elektrisko automobiļu palīdzību.

ASV uzņēmumiem, kas darbojas Ķīnā, pastāv arī ģeopolitiskie riski un nenoteiktība. Pagājušajā mēnesī ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka viņa administrācija četrkāršos tarifus Ķīnā ražotiem elektriskajiem transportlīdzekļiem.

Lai gan Detroitas autoražotājiem ir jāpārdomā, kā tie veic uzņēmējdarbību Ķīnā, Mērfijs teica, ka ASV elektrisko transportlīdzekļu līderim Tesla situācija ir nedaudz atšķirīga.

Mērfijs sacīja, ka Tesla ir aptuveni 17 000 ASV dolāru izmaksu priekšrocība attiecībā uz elektrisko automobiļu komponentiem, salīdzinot ar tradicionālajiem Detroitas autoražotājiem, kas palīdz uzņēmumam Ķīnas tirgū, ļaujot tam “iegūt vairāk iespēju darboties”.

Leave a Comment