Eiropas Savienības konkurences nodaļas priekšnieks ziņo par jaunu mākslīgā intelekta pārbaudi attiecībā uz Microsoft-OpenAI darījumu

Eiropas Savienība pastiprina mākslīgā intelekta nozares rūpīgu pārbaudi, tostarp no jauna pievēršoties Microsoft daudzu miljardu dolāru vērtai partnerībai ar OpenAI, piektdien paziņoja augsta ES amatpersona, raksta Apnews.

Eiropas Komisija, bloka izpildvara, pagājušajā gadā sāka pārbaudīt šo darījumu, lai noskaidrotu, vai tas nav pretrunā ES apvienošanās noteikumiem, bet pēc tam, kad secināja, ka Microsoft nav ieguvis kontroli pār OpenAI, to pārtrauca, paziņoja Komisijas izpildvaras viceprezidente konkurences politikas jautājumos Margrēta Vestagere.

“Microsoft gadu gaitā OpenAI ir ieguldījis 13 miljardus ASV dolāru,” viņa teica. “Taču mums ir jāpārliecinās, ka šādas partnerības nekļūst par aizsegu tam, lai viens partneris iegūtu kontrolējošu ietekmi pār otru.”

Viņa deva signālu, ka komisija izmantos citu pieeju, lai pārbaudītu šo darījumu un nozari plašākā nozīmē. Tā izmantos bloka pretmonopola noteikumus, kas vērsti pret ļaunprātīgu rīcību, ko veic uzņēmumi, kuriem ir dominējošs stāvoklis tirgū.

Komisija martā nosūtīja informācijas pieprasījumus lielajiem mākslīgā intelekta tirgus dalībniekiem, tostarp Microsoft, Google, Facebook un TikTok, izskatīja šīs atbildes un “tagad nosūta turpmāku informācijas pieprasījumu par Microsoft un OpenAI vienošanos”, sacīja Vestagere.

ES vēlas “saprast, vai konkrētām ekskluzivitātes klauzulām varētu būt negatīva ietekme uz konkurentiem,” viņa sacīja.

Microsoft pārstāvis sacīja: “Mēs novērtējam Eiropas Komisijas rūpīgo pārbaudi un tās secinājumu, ka Microsoft ieguldījums un partnerība ar OpenAI nenodrošina Microsoft kontroli pār uzņēmumu. Mēs esam gatavi atbildēt uz visiem papildu jautājumiem, kas Eiropas Komisijai varētu rasties.”

OpenAI uzreiz neatbildēja uz lūgumu sniegt komentārus.

Pastiprinātā rūpīgāka kontrole liecina, ka Eiropas Savienības regulatori ir bijuši globālā mēroga virzītājspēks, lai ierobežotu lielos tehnoloģiju uzņēmumus, tostarp lielākos mākslīgā intelekta tirgus dalībniekus. ES ir izvirzījusies vadībā ar savu AI likumu, kas drīzumā stāsies spēkā un ir pasaulē pirmais visaptverošais AI regulējumu kopums.

Vestagere sacīja, ka bloku uztrauc arī patērētāju izvēles iespējas attiecībā uz pamatmodeļiem, kas ir tehnoloģija, uz kuras balstās tādas ģeneratīvās AI sistēmas kā tādi tērzēšanas roboti.

Komisija pārbauda arī tā sauktos “iegūšanas-pieņemšanas gadījumus”, kad uzņēmums pērk citu uzņēmumu galvenokārt tā talantu dēļ, piemēram, Microsoft pieņem darbā Inflection AI dibinātāju Mustafu Suleimanu un citus vadošos darbiniekus.

 

Leave a Comment