Lietains jūnijs un svelmains augusts: sinoptiķi brīdina, kam sagatavoties šovasar

Saskaņā ar Hidrometeoroloģijas centra prognozēm visai vasarai, mums ir gaidāms lietains jūnijs, pārmērīgi karsts jūlijs un svelmains augusts.

Neraugoties uz aukstajām maija dienām, reti kad ir iespējams prognozēt ar precizitāti, kas pārsniedz 70 %, tāpēc sniegsim vispārīgākus datus. Meteorologi ir norādījuši, ka 2024. gada vasara var atkārtot 2010. gada vasaru, kurai raksturīgi biezi anticikloni, kas izraisa karstumu un sausumu.

Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais direktors Romāns Vilfands prognozē, ka vasara visā Austrumeiropā būs silta un temperatūra, visticamāk, būs virs vidējās.

Saskaņā ar prognozi jūnijs būs silts, un nokrišņi gaidāmi vairākos reģionos, tostarp Baltijas valstu reģionā. Tiek prognozēts, ka lietus būs regulāra parādība jūnija mēnesī.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

Anormāli karsts jūlijs gaida ne tikai Dienvidu reģionus, bet teju visu Eiropu. Pastiprināts karstums gaidāms arī vairākos Austrumeiropā un Baltijas jūras piekrastē.

Augusts gaidāms svelmains, un augstas temperatūras dominēs Eiropas dienvidos. Ārkārtīgs karstums būs jūtams arī visā Eiropas centrālajā daļā un Austrumeiropā, tostarp jo īpaši Baltijas valstīs.

Vētras prognozēšana ir sarežģīts process, kas balstās uz dažādu meteoroloģisko datu analīzi un modelēšanu. Lai paredzētu vētras tuvošanos, meteorologi izmanto dažādus rīkus un metodes, kas ļauj precīzi noteikt, kad un kur vētra varētu izveidoties. Šie rīki un metodes ietver satelītattēlus, meteoroloģiskos radarus, atmosfēras modeļus un laika staciju datus.

Lasi vēl: Šodienas laikapstākļu dēļ, šajos Latvijas reģionos tiek lūgts labāk palikt mājās iekštelpās!

Satelītattēli sniedz informāciju par mākoņu veidošanos un kustību lielos attālumos. Tie palīdz noteikt, vai atmosfērā ir vērojamas pazīmes, kas liecina par vētras veidošanos, piemēram, intensīvi mākoņu veidojumi vai spēcīgi konvekcijas procesi. Satelīti arī ļauj sekot līdzi vētras attīstībai reālajā laikā.

Radari 

Meteoroloģiskie radari ir ļoti svarīgi, lai noteiktu, vai ir vērojami nokrišņi un kāda ir to intensitāte. Radari nosaka, cik stipri līst un kur nokrišņi notiek, kā arī var identificēt stipru vēju un krusu. Radari ir īpaši noderīgi, lai noteiktu lokālas vētras, piemēram, pērkona negaisus.

Atmosfēras modeļi ir matemātiski modeļi, kas simulē atmosfēras procesus. Šie modeļi balstās uz fizikas likumiem un izmanto dažādus meteoroloģiskos datus, lai prognozētu laikapstākļus. Modeļi palīdz noteikt, vai tuvākajās stundās vai dienās ir gaidāmas vētras un kā tās attīstīsies.

Sinoptiķi uz šo nakti sola ļoti krasas laika maiņas. Dažviet pat šis var pārvērsties vētras spēkā – kur un kad tas gaidāms? Noskaidrosim lasot tālāk, jo tas ir nudien svarīgi!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment