Lietains jūnijs un svelmains augusts: sinoptiķi brīdina, kam sagatavoties šovasar

Tuvākajās vienā līdz trijās stundās Latvijā prognozēts pērkona negaiss, kam raksturīgas spēcīgas vēja brāzmas, kas var sasniegt ātrumu līdz 15 metriem sekundē, kā arī intensīvas lietusgāzes, kuras var pavadīt arī krusa.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs par šo brīdina sociālajā tīklā “X”, uzsverot, ka laikapstākļi var mainīties strauji un radīt nepatīkamus pārsteigumus. Pērkona negaisa iespējamība ir augsta valsts centrālajā daļā un Vidzemē, liecina meteoroloģisko modeļu analīze.

Lielgraudu krusa 

Šīs prognozes balstās uz aktuālajiem datiem un modelēšanas rezultātiem, kas norāda uz strauju atmosfēras nestabilitāti šajos reģionos.

Iedzīvotājiem ieteicams būt piesardzīgiem un gatavoties iespējamiem laika apstākļu izraisītiem traucējumiem, piemēram, pārtraukumiem elektrības piegādē, ceļu satiksmes traucējumiem un citiem negaisa sekām.

Tāpat būtu jāapsver iespēja izvairīties no atklātām vietām un ūdenstilpnēm, lai mazinātu risku, ko var radīt stiprās vēja brāzmas un krusa.

 

Pašlaik nokrišņu zona virzās no valsts centrālās daļas ziemeļaustrumu virzienā, ienesot arvien intensīvākas lietusgāzes un vētras iespējamību.

Saskaņā ar Meteologix prognozēm, nakts pirmajā pusē Vidzemē gaidāms pērkona negaiss, kas var radīt negaidītus un intensīvus laika apstākļus.

Šī prognoze norāda uz nepieciešamību būt uzmanīgiem un gataviem mainīgiem un sarežģītiem laika apstākļiem visā reģionā, jo negaisa aktivitāte var būt izteikta un radīt būtiskus traucējumus.

Iedzīvotājiem ieteicams rūpīgi sekot līdzi laika prognozēm un būt gataviem iespējamām ekstremālām situācijām, ko var radīt gan stipras lietusgāzes, gan vētras.

Lasi vēl: Astrologs Latvijai prognozē lielas problēmas, kuras sāksies jau tuvākajās pāris dienās – kas notiek?

Nokrišņi pārsvarā būs īslaicīgi, taču daudzviet gaidāms intensīvs lietus un vietām iespējams pērkona negaiss.

Pūtīs dienvidu un dienvidaustrumu vējš, kas, sākot no Kurzemes, pāries rietumu vējā. Brāzmas varētu sasniegt 9-14 metrus sekundē, bet Kurzemē un vietām zem lietus mākoņiem vējš brāzmās var pastiprināties līdz 18 metriem sekundē.

Gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz +8..+13 grādiem, dažviet valsts austrumos – līdz +6 grādiem. Dienā, uzspīdot saulei, gaiss iesils līdz +15..+18 grādiem.

Rīgā svētdienas rītā gaidāms lietus, iespējamas arī pērkona lietusgāzes, bet pēcpusdienā mākoņu daudzums samazināsies. Mērens dienvidu un dienvidaustrumu vējš dienas laikā pāries rietumu vējā, ar brāzmām līdz 14 metriem sekundē. Gaisa temperatūra būs ap +12 grādiem naktī un līdz +18 grādiem dienā.

 

Leave a Comment