Kas ir Trampa jaunais mega-donors Timotijs Mellons

Astoņdesmitgadīgais miljardieris Timotijs Mellons, kas ir vienas no Amerikas bagātākajām ģimenēm atvase, ir kļuvis par nozīmīgu personu, kas atbalsta Donalda Trampa 2024. gada vēlēšanu kampaņu, ziņo BBC.

Ar 31. maijā veikto 50 miljonu ASV dolāru ziedojumu 81 gadu vecais Timotijs Mellons ir kļuvis par līdz šim lielāko ziedotāju bijušajam prezidentam šajā vēlēšanu ciklā.

Mellons ir Pitsburgā bāzētās Mellonu banku ģimenes mantinieks, viņš ir bijis arī lielākais ziedotājs neatkarīgā kandidāta Roberta F. Kenedija kampaņai.

BBC ir sazinājies ar Mellonu, lai saņemtu komentārus par viņa politiskajiem ziedojumiem.

Mellons, kurš ir pazīstams kā vientuļnieks, dzīvo Vaiomingas štatā un izvairās no citu ASV miljardieru uzmanības un sabiedriskās dzīves.

Kas ir Timotijs Mellons?

Kā raksta žurnāls Forbes, Mellons ir īru imigranta Tomasa Mellona pēcnācējs, kurš pēc ierašanās ASV 1818. gadā sakrāja bagātību nekustamo īpašumu un banku nozarē.

Mellonu dzimtas, kurā piederēja arī Mellona vectēvs Endrjū, bijušais ASV finanšu ministrs, vērtība šodien pārsniedz 14 miljardus ASV dolāru. Forbes lēš, ka Melloni ir 34. bagātākā ģimene ASV.

Mellons dzimis 1942. gadā un mācījās Jeila universitātē, kur studēja pilsētplānošanu. Viņa tēvs bija liels ziedotājs šajā skolā un nodrošināja finansējumu, lai izveidotu Jeilas Britu mākslas centru – lielāko britu mākslas kolekciju ārpus Apvienotās Karalistes.

1981.gadā Mellons nodibināja Guilford Transportation Industries, holdinga uzņēmumu, kas nosaukts viņa dzimtās pilsētas Guilfordas vārdā Konektikutas štatā. Tā ātri iegādājās trīs lielus dzelzceļus, kas stiepās no Kanādas cauri Jaunanglijai līdz ASV Atlantijas okeāna vidienes reģionam.

Uzņēmums, kas joprojām galvenokārt koncentrējās uz dzelzceļu, 1998. gadā mainīja virzienu, iegādājoties slavenās, bet sen bankrotējušās Pan American World Airways zīmolu.

Mellona politiskie uzskati

Pat pirms nesenā ziedojuma Trampa kampaņai Mellons ir ziedojis konservatīviem kandidātiem un mērķiem.

Mellons 2010. gadā ziedoja aptuveni 1,5 miljonus ASV dolāru Arizonas štatam, lai segtu juridiskās izmaksas pretrunīgi vērtētā pret imigrāciju vērstā likumprojekta SB 1070 aizstāvēšanai.

Pavisam nesen Mellons palīdzēja finansēt Teksasas gubernatora Grega Abotta sienas būvniecību gar Meksikas robežu, 2021. gadā piešķirot projektam vairāk nekā 53 miljonus ASV dolāru.

Viņš ir arī piešķīris naudu dažādām republikāņu atbalstam piesaistītām superPACS jeb “politiskās rīcības komitejām”, lai atbalstītu konservatīvos kandidātus.

Mellons ziņu aģentūrai Bloomberg News 2020. gadā pauda apbrīnu par Trampu, sacīdams, ka “viņš ir darījis lietas, ko solījis, vai mēģinājis darīt lietas, ko solījis”.

Pēc Mellona domām, ievērojamākais Trampa sasniegums ir “tirdzniecībā un līdzsvara atjaunošanā starp mūsu valsti un pārējo pasauli, īpaši Ķīnu”.

Leave a Comment