Agronomi sniedza padomus, kā pasargāt savus dārzus un to augļus no esošā karstuma viļņa

Laikapstākļi turpina pārbaudīt mūsu dārzkopju izturību. Pēc vairākkārtējām lietusgāzēm reģionu ir pārņēmis karstuma vilnis – tieši tā “rozā vasara”, ko prognozēja klimatologi. Eksperti stāsta, kā palīdzēt augiem izdzīvot trīsdesmit grādu karstumā un neiznīcināt gaidāmo ražu.

Ārzemju Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais direktors Vilfands stāsta par barisko grēdu, pateicoties kurai reģionā ir izveidojies karsts laiks: “zems mākoņu daudzums un sausums”.

Temperatūra uz šādas augsnes virsmas var paaugstināties līdz pat 80 grādiem. Tāpēc galvenais padoms dārzeņu dārzkopjiem “karstumā” ir tāds, ka atklātā augsne ir jānosedz. Vai arī organisko mulču, kas var būt zāģu skaidas, vieglas koksnes šķeldas, salmi.

Vai arī ir mūsdienīgāks variants – ēnošanas tīkls. Tas ir neausts materiāls, parasti zaļā krāsā, ar dažādas pakāpes perforāciju. Siltumnīcās izmanto vairāk perforētu materiālu, atklātā zemē – blīvāku.

Starp citu, jebkura formāta siltumnīcu īpašniekiem karstā laikā ieteicams neaizmirst tās vēdināt. Un, ja nav spēka un laika mulčēšanai, vismaz labi uzirdiniet augsni, lai tā ļautu ieplūst gaisam, tādējādi uzlabojot siltuma apmaiņu.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 49%

0%

 

Laistīšana un smidzināšana ir augu kopšanas alfa un omega sausā un karstā laikā – to zina katrs dārznieks. Taču ne visi zina, kā pareizi laistīt augus. No kādiem “zaļajiem draugiem” vēl izžūst vai gūst apdegumus, dzeltē, zaudē olšūnas un augļus.

– Pirmkārt, vēlos teikt, ka sagatavošanās karstumam ir vairāk nekā bagātīga laistīšana, – saka Kravcova, ārzemju vadošā lauksaimniecības saimniecības speciāliste.

Lasi vēl: WhatsApp pārstāvji paziņo, ka lietotne pārtrauks darboties 45 telefona modeļos

– Tāpēc smagās augsnēs laistīšanu es sāktu pēc piecām dienām, ne agrāk. Smilšainās augsnēs – varbūt pēc trim dienām, t. i., nākamās karstās nedēļas vidū. Ja nav lietus. Un mēs runājam par pieaugušiem, sakņotiem augiem.

Un, otrkārt, attiecībā uz dārzeņu dārzu valda stereotipi. Daudzi zina, ka zirņi nav jālaista, tas pats attiecas uz visiem pākšaugiem: pupām, zirņiem, saulespuķēm un kukurūzu.

Bet tajā pašā laikā dārzkopji nez kāpēc uzskata, ka redīsus nav nepieciešams laistīt. Kas ir principiāli nepareizi – šo kultūru karstā laikā ir nepieciešams laistīt vismaz divas reizes nedēļā.

Tomēr paši galvenie padomi ir tikai priekšā..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment