Sinoptiķi paziņo, ka Jūlijā gaidāma vēl sliktāka un nepatīkamāka situācija; Jūlija mēneša prognoze ir skumja

Pirmais 2024. gada vasaras mēnesis Austrumeiropas iedzīvotājiem atnesa bagātīgu nokrišņu daudzumu un ievērojamas temperatūras svārstības.

Jūnija pēdējā nedēļas nogalē reģions piedzīvos pāreju no skandināviski vēsas vasaras uz subtropu karstumu. No rīta, 30. jūnijā, termometra stabiņi rādīs +11…+16 grādus, bet līdz svētdienas pēcpusdienai gaisa temperatūra strauji kāps, sasniedzot +28…+33 grādus.

Sinoptiķu prognozes liecina, ka 2024. gada jūlijs Austrumeiropā būs lietains un mākoņains. Lai gan otrais vasaras mēnesis nenesīs reģionam smacējošu karstumu, dažas siltas un saulainas dienas bez nokrišņiem tomēr ir gaidāmas.

Tā kā reģions pārcietīs mainīgos laikapstākļus, iedzīvotājiem būs jāpielāgojas straujām temperatūras maiņām un jābūt gataviem gan lietusgāzēm, gan karstām dienām. Laikapstākļu ietekmē var būt nepieciešamas izmaiņas gan ikdienas plānos, gan lauksaimniecības darbībās, tāpēc ir svarīgi sekot līdzi prognozēm un būt gataviem jebkādām laikapstākļu izmaiņām.

Sinoptiķu prognozes liecina, ka 2024. gada jūnijā Austrumeiropā būs nepastāvīgi laikapstākļi, ar daudziem mākoņainiem un lietainiem brīžiem, kas dominēs lielākajā daļā reģiona. Tomēr būs arī vairākas dienas, kurās iedzīvotāji varēs baudīt skaidru un saulainu laiku.

Jūnija kopējais nokrišņu daudzums tiek prognozēts ap 79,4 mm, kas liecina par salīdzinoši lietainu mēnesi. Gaisa temperatūra variēs no +18 grādiem minimālajās vēsākajās dienās līdz pat +27 grādiem karstākajās dienās. Atmosfēras spiediens jūnijā saglabāsies normas robežās, nepārsniedzot 745 mm Hg, nodrošinot stabilu, bet reizēm mitru klimatu.

Situācija pasliktināsies

Austrumeiropas iedzīvotājiem jūnija laikā būs jābūt gataviem gan sausām un saulainām dienām, kas piemērotas āra aktivitātēm, gan lietainiem periodiem, kas varētu ietekmēt ikdienas plānus un lauksaimniecības darbus. Tā kā nokrišņi būs bieži un ievērojami, ir svarīgi sekot līdzi sinoptiķu brīdinājumiem un plānot savu ikdienu atbilstoši laikapstākļu izmaiņām.

Jūlijs Austrumeiropā sāksies ar neparasti augstu gaisa temperatūru. Ārzemju Hidrometeoroloģijas centrs prognozē, ka mēneša pirmajās dienās visā reģionā, pat ziemeļu daļā, dienas laikā gaisa temperatūra sasniegs aptuveni +30 grādus pēc Celsija.

Neskatoties uz šo karstumu, dažos reģionos būs lietus visu nedēļu. Hidrometeoroloģijas centra pārstāvis paziņoja, ka nākamās nedēļas sākumā Austrumeiropā valdīs intensīvs karstums, kas līdz pilsētām nonāks nedēļas nogalē. 1. jūlijā gaidāms mainīgs mākoņu daudzums, bet nokrišņi pārsvarā nav paredzēti.

Naktīs termometra stabiņi rādīs ap 16-18 grādiem pēc Celsija, savukārt Austrumeiropas centrālajos reģionos gaisa temperatūra būs ap +22 grādiem pēc Celsija, norāda sinoptiķis.

Jūlija laika apstākļi 

Saskaņā ar prognozēm jūlija mēnesis Austrumeiropā sāksies ar neparasti augstu gaisa temperatūru un karstām dienām. Šī intensīvā karstuma periods pārklāsies ar pastāvīgu lietu dažos reģionos, radot interesantu un izaicinošu laikapstākļu kombināciju. Sinoptiķi brīdina, ka augstā temperatūra un mitrums var ietekmēt gan veselību, gan ikdienas aktivitātes, tāpēc iedzīvotājiem ieteicams būt gataviem šādiem apstākļiem.

Lai gan dienas laikā temperatūra būs augsta, naktīs termometra stabiņi rādīs nedaudz zemākas vērtības – ap 16-18 grādiem pēc Celsija, centrālajos reģionos sasniedzot pat +22 grādus. Šāda temperatūras dinamika, kombinējot ar mainīgu mākoņu daudzumu, veidos neparastu un daudzveidīgu klimatisko situāciju.

Turpmākajās nedēļās paredzams, ka karstuma vilnis turpināsies, un iedzīvotājiem jābūt gataviem gan svelmainām dienām, gan negaidītiem nokrišņiem. Sinoptiķi aicina uzmanīgi sekot līdzi prognozēm un veikt nepieciešamos piesardzības pasākumus, lai pielāgotos mainīgajiem laika apstākļiem.

Dienā gaisa temperatūra sasniegs +30-32 grādus pēc Celsija, un ceturtdien, 4. jūnijā, temperatūra varētu paaugstināties līdz pat +34 grādiem, kas ir aptuveni piecus grādus virs klimatiskās normas, ziņo sinoptiķi.

Laikapstākļi nedēļas gaitā

Nedēļas laikā laiks būs mainīgi mākoņains, visvairāk mākoņu gaidāms trešdien. Kopumā nedēļa solās būt bez nokrišņiem, un lietus iespējamība ir zema – tikai aptuveni 5%. Ja arī kāds lietus piliens parādīsies, tas būs īslaicīgs un nenozīmīgs.

Tomēr sinoptiķi un meteorologi ir nākuši klajā ar prognozi par ko iepriekš nebija zināms. Šobrīd situācija var izvērsties krietni sliktāka, nekā bija Jūnijā… Lūk, kas ir gaidāms :

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

Leave a Comment