Svētdien Latvijai ļoti strauji pietuvosies spēcīgs ciklons, iedzīvotājus lūdz sagatavoties! Skarti būs šie reģioni

Klimata pārmaiņu rezultātā pasaulē arvien biežāk sastopami ekstrēmi laikapstākļi, tostarp postošas vētras, kā šovasar piedzīvotās Bauskā. Tomēr arī pārējiem reģioniem nevajadzētu atslābt.  

No sākuma noskaidrosim kādas vētras ir Latvijā..

Nesen sociālajos medijos tika izteikti pārmetumi, ka sabiedrībai klimata pārmaiņu kontekstā tiek stāstīts par arvien stiprākām vētrām, taču tās patiesībā ir kļuvušas vājākas nekā iepriekšējās desmitgadēs.

Visa pasaule tiem pakļausies: Globa nosauca trīs zīmes, kas būs veiksmīgas pēc 28. jūlija

Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs skaidro, ka ir svarīgi nošķirt, par kādām vētrām tiek runāts. Latvijā ir divi galvenie vētru veidi:

Ciklonu vētras jeb rudens-ziemas vētras: Tās raksturo stiprs vējš, kas pūš plašās teritorijās.

Negaisa vētras: Tās parasti ir lokālas, aptver nelielus apvidus, ilgst īsu brīdi un var izpausties kā krasas vēja brāzmas vai virpuļviesuļi.
Ciklonu vētru kļuvis mazāk.

Patiesi, ciklonu jeb rudens-ziemas vētru ir kļuvis mazāk, un LVĢMC izstrādātie klimata pārmaiņu scenāriji neparedz šo vētru pieaugumu. Analizējot datus kopš 1966. gada, LVĢMC secinājusi, ka vētraino dienu skaits Latvijā ir samazinājies.

Centra Klimata portālā pieejamā informācija liecina, ka ir samazinājies arī dienu skaits ar vidējo diennakts vēja ātrumu vismaz 10,8 m/s, kas raksturo ciklonu vētras ar ilgstoši stipru vēju. Spēcīgākā ciklonu vētra notika 1967. gadā, kad vēja brāzmas sasniedza 48 m/s.

Vislielākais vētraino dienu samazinājums bijis Liepājā. No 1966. līdz 1980. gadam Liepājā gadā bija 4–36 vētrainas dienas, bet šajā gadsimtā ir tikai daži gadi, kad vētraino dienu skaits sasniedz 1–2 dienas.

Lasi vēl: Briesmīga izrēķināšanās: Globa nosauca divas zvaigžņu zīmes, kuras dzīve sodīs jūlija beigās 

Ilgtermiņa prognozes lielākajai daļai reģionu solīja svelmainu karstumu augusta pirmajā pusē, bet tagad ieteicams sasildīties: pēc Hidrometeoroloģijas centra zinātniskā doktora Vilfanda teiktā, jūlija beigās – augusta sākumā temperatūras pazemināšanās.

Tiek prognozēts gandrīz visos valsts Eiropas daļas reģionos.

Augu laistīšanu augustā: dažas lietas jālaista intensīvāk, bet dažas jāpārstāj laistīt

2024. gada augusts var izrādīties nopietns izaicinājums dažādiem reģioniem, kas nozīmē, ka jābūt gatavam iespējamām ārkārtas situācijām.

Jūlija beigās – augusta sākumā daudzviet būs spēcīgi nokrišņi – lietus, krusa. Jāgatavojas spēcīgiem pērkona negaisiem un vējam līdz 22-23 m/s, brīdināja Vilfands.

Spēcīgas lietusgāzes un liela krusa, vēja ātrums līdz 25 m/s. šobrīd ir gaidāmi Dienvidu reģionos.  Jūlija beigās – augusta sākumā lietus būs arī Austrumu apgabalos. 

Meteorologs Staļnovs Austrumeiropas apgabalā prognozē ievērojamu nokrišņu daudzumu: aptuveni 140-150 mm, kas ir 1,5 reizes vairāk nekā parasti.

Augusta sākumā iespējamas lietusgāzes ar pērkona negaisu. Savukārt mēneša otrajā pusē apgabala dienvidos gaidāmas stipras lietusgāzes ar pērkona negaisu un brāzmainu vēju.

Toms Bricis uz nākošo nedēļas sākuma sola rudens vētru – kas tas ir un kādā mērogā šī vētra gaidāma? Lasi tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment