Svētdien Latvijai ļoti strauji pietuvosies spēcīgs ciklons, iedzīvotājus lūdz sagatavoties! Skarti būs šie reģioni

Ar klimata pārmaiņām saistās arī otrs vētru veids – spēcīgas negaisa vētras, kas ilgst īsu brīdi un spēj nodarīt ievērojamus postījumus.

Negaisa vētras veidojas, kad uzsilušais gaiss pie zemes virsmas paceļas augšup, ūdens tvaiks kondensējas, un labvēlīgos apstākļos veidojas negaisa mākoņi. Kad mākonis kļūst pietiekami liels, sāk līt lietus vai krist krusa.

Nokrišņi, krītot lejup, “paķer” līdzi vēso, blīvo gaisu, tādēļ mākonī vienlaikus pastāv gan siltās augšupejošās, gan vēsās lejupejošās gaisa plūsmas.

Lejupejošās plūsmas rada spēcīgu vēju, kas var sasniegt vairāk nekā 45 m/s. Šo informāciju sniedz Pensilvānijas Universitātes Zemes un minerālu zinātņu koledža un ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija.

ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas materiālos teikts, ka negaisa vētru rašanos veicina gaisa mitrums atmosfēras zemākajos slāņos un nestabila atmosfēra, kurā gaiss viegli ceļas vertikāli.

Globālā sasilšana būtiski ietekmē šos faktorus. Piemēram, daudzviet ziemeļu puslodē gaisā ir arvien vairāk ūdens tvaika, jo līdz ar temperatūras paaugstināšanos no zemes virsmas un okeāniem vairāk iztvaiko ūdens.

Naktī uz pirmdienu virs Baltijas izveidosies spēcīgs ciklons, kas ievērojami pastiprinās ziemeļrietumu un ziemeļu vēju.

Lielākās vēja brāzmas gaidāmas nakts otrajā pusē un pirmdienas priekšpusdienā, kad vietām piekrastē tās sasniegs aptuveni 25 metrus sekundē, bet iekšzemē daudzviet ap 20 metrus sekundē. Bricis brīdina, ka šis ļoti stiprais vējš var radīt postījumus.

Tā kā koki ir lapoti, to spēja izturēt stiprās vēja brāzmas ir mazāka, tāpēc, visticamāk, gaidāma atsevišķu koku un zaru lūšana. Ziemeļrietumu un ziemeļu vējš arī izraisīs ūdens līmeņa celšanos Rīgas līča Vidzemes piekrastē, radot pludmaļu applūšanas risku.

Lasi vēl: Trīs ierīces, kuras nevajadzētu atvienot no rozetes, jo pretējā gadījumā iznākums būs nepatīkams

Kā raksta MeteoLatvia: ”Svētdien Latvijai no Centrāleiropas pietuvosies zema spiediena ieplaka, kas pēc jaunākajām skaitlisko modeļu prognozēm varētu strauji pastiprināties un naktī uz pirmdienu pāraugt spēcīgā ciklonā.

Neskatoties uz to, ka palikušas vēl nedaudz vairāk kā 2 diennaktis, prognozēs lielas neskaidrības par ciklona trajektoriju.

Rīta scenārijos ciklona centrs bija pozicionēts virs Latvijas – Rīgas līcī līdz 35 m/s spēcīgas vēja brāzmas un vietām līdz 150 mm nokrišņu, bet šī vakara aktuālajā izlaidumā viss pavirzīts tālāk uz austrumiem un Latvijā tikai stiprāks lietus.”

 

Leave a Comment