Ķīniešu sievietes darīja šo stundām ilgi, tikai lai viņu vīrieši būtu apmierināti ar rezultātu

Desmit gadsimtus ķīniešu sievietes ir bijušas spiestas paciest ellīgas sāpes, lai tikai atbilstu skaistuma standartiem. Uzzināsim, kā parādījās tā dēvētās lotospēdas un ko tās ienesa ķīniešu sieviešu dzīvē.

Kas ir “lotospēdas”

Līdz pat 20.gadsimtam Ķīnā pastāvēja briesmīga paraža pārsiet meiteņu kājas, veidojot mazu tā dēvēto lotosa pēdu, kas tika uzskatīta par skaistuma standartu.

Meiteņu pēdu pārsiešana sākās piecu gadu vecumā. Piecus gadus pēc briesmīgās procedūras sākuma tika iegūta izliekta pēda, kuras izmērs bija vidēji 7-9 centimetri. Šajā periodā meitene tika iemācīta pierast pie šādām pēdām.

Procedūras būtība bija tāda, ka pirksti tika saliekti uz pēdas iekšpusi un fiksēti ar blīvu audumu – tādējādi pēdu augšana tika ierobežota. Kāju pirkstiem visu laiku bija jāpaliek šajā stāvoklī, bet zolei jāpieskaras pēc iespējas tuvāk papēdim. Starp citu, arī apavus centās piemeklēt iespējami mazāka izmēra.

 

Kāpēc bija jācieš šādas mokas?

Tika uzskatīts, ka deformētas pēdas uzsver meitenes skaistumu, trauslumu un aristokrātismu. Bet normāli attīstītas pēdas asociējās ar nabadzību un smagu fizisku darbu.

Ir leģenda, ka Ķīnas imperators Sjao Baožuans (483.–501.gads) apbrīnojis vienu no savām konkubīnēm, kura basām kājām dejoja uz zelta platformas ar lotosa ziediem, kas rotāta ar pērlēm. Sajūsminātais imperators iesaucās: “Katra viņas pēdu pieskāriena brīdī uzzied lotosi!” Tieši tāpēc mazās pēdas arī dēvē par “lotospēdām”.

Starp citu, par šo tēmu bija daudz leģendu, un tās visas galvenokārt ir saistītas ar imperatora konkubīnēm.

Lasi vēl: Merilina Kerro priecīgi paziņo: Marts būs kā viena liela baltā svītra trīs zodiaka zīmēm

Tiek uzskatīts, ka paraža nosiet meiteņu pēdas izplatījās Sunu dinastijas laikā, kas valdīja Ķīnā no 960. līdz 1279. gadam, un tās valdīšanas beigās “lotospēdas” jau bija ārkārtīgi populāras.

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment