Gurķiem trūkst kālija! Kā atpazīt kālija trūkumu un ar ko barot gurķus, lai raža būtu lieliska

Gurķiem ir ļoti augstas uzturvērtības prasības. Ja trūkst vismaz viena no nepieciešamajiem elementiem, tiem rodas problēmas un raža samazinās.

Gurķi īpaši asi reaģē uz kālija trūkumu. Un ir raksturīgas pazīmes, pēc kurām problēmu ir diezgan viegli atpazīt.

Ja pamanāt uz vecāku, apakšējo lapu malām dzeltenu aploku, tad lapas malās izžūst, ir tā sauktais lapu malu apdegums, tad tas ir kālija trūkums. Vēlāk tas parādās uz augļiem, tie aug līkani – izspole ir bieza, bet pie kātiņa tie ir plāni, tas ir, bumbiera formas augļi – tas arī ir kālija trūkuma dēļ.

 

Kālija trūkuma cēloņi

♦️ Pirmkārt, tā ir nepietiekama kālija mēslojuma lietošana. Piemēram, kad mēs stādām gurķus un esam iestrādājuši tikai organisko vai fosfora mēslojumu, bet par kālija mēslojumu esam aizmirsuši. Tā rezultātā rodas uztura nelīdzsvarotība – gurķi nesaņem šo svarīgo elementu un cieš, kas ietekmē ražas kvalitāti.

♦️ Turklāt kālija trūkumu augsnē var ietekmēt arī pārmērīgs slāpekļa mēslojuma daudzums. Ja mēs gurķus ļoti bieži barojam ar slāpekļa mēslojumu, tostarp mājputnu mēslojumu, dažādiem “fermentiem”, komposta tēju, arī rodas nelīdzsvarotība. No slāpekļa mēslojuma pārpalikuma gurķi sāk aktīvi veidot zaļo masu, un tiem trūkst kālija. Tas viss galu galā ietekmē augu spēju pretoties un izturību pret kaitēm.

Minerālmēsli

Ja uz gurķiem pamanāt kālija trūkuma pazīmes, tad noteikti steidzami veiciet piebarošanu ar kālija mēslojumu. Lai kālijs tiktu ātri asimilēts, nepieciešams izmantot speciālus mēslošanas līdzekļus. Pirmkārt, tas ir kālija sulfāts, kā arī kālija monofosfāts (monokālija fosfāts). Uz 10 l ūdens nepieciešams 1 ēdamkarote minerālmēslu. Mēslojumu izšķīdina un ar to baro gurķus.

Lasi arī: Atblāzma no citas pasaules: 8 signāli, ko sūta aizgājušie tuvinieki, lai jums palīdzētu un mierinātu

🔸 Ja gurķi, tāpat kā man, ir iestādīti rindā, mēslojuma šķīdumu var ieliet no lejkannas. Ja tie ir stādīti atsevišķi, piemēram, siltumnīcā, tad mēs katru krūmu barojam tieši, zem auga pienesam 1 litru šāda mēslojuma.

🔸 Iepriekš augsni samitriniet – ielejiet tīru ūdeni, lai nebojātu sakņu sistēmu.

🔸 Parasti pietiek ar diviem šādiem mēslošanas līdzekļiem ar 7-10 dienu intervālu. Tad situācija mainās uz labo pusi.

Tomēr arī šis nav pats labākais variants!  Ir svarīgi šo metodi kombinēt ar līdzekļiem, kas aprakstīti tālāk!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment