Beidzot mani zaļie lociņi uz palodzes aug kā traki, lekni un sulīgi! Gudrā sievasmāte dalījās noderīgā “noslēpumā”

Šķiet, kas gan varētu būt vienkāršāk, kā izdiedzēt no sīpoliem zaļos lociņus! Visa gada garumā es šos vitamīniem bagātos zaļumus audzēju uz palodzes.

Tas ir ļoti ērti – noplūc, pieliec salātiem vai iemet zupā, zaļumus pirkt veikalā nevajag. Tikai viena bēda – mani lociņi dažkārt mēdz būt trausli, ūdeņaini, bez garšas.

Bet manai sievasmātei lociņi vienmēr ir sulīgi un aug kā mūris. Es viņai apjautājos, kāpēc viņas lociņi ir lekni un patīkami saldeni, bet manējie – izstīdzējuši un bezgaršīgi. Laipnā sieviete labprāt dalījās savā noslēpumā, kuru tagad atklāšu arī tev.
Sievasmātes lociņu “noslēpums”

Patiesībā nekāda noslēpuma nav, tikai ne visi zina šo metodi. Es lociņus biju pieradis diedzēt, vienkārši ievietojot sīpolu galviņas glāzēs, kas līdz pusei piepildītas ar ūdeni. Bet sievasmāte nepaslinko un stāda sīpolus speciālā augsnē, kuru izveido pati. Tieši tāpēc viņas lociņi aug griezdamies.

 


Sievasmāte izmanto augsni no 3 sastāvdaļām un 1 svarīgas piedevas. 80% ir dārza augsne, melnzeme vai sapropeļa mēslojums (var izmantot arī mulču, galvenais, lai augsne būtu trūdvielām bagāta), 10% – zāģu skaidas un vēl 10% – kūdra.

Svarīgi: nekādā gadījumā barojošas augsnes vietā neizmanto lētu kūdru. Dabu neapmānīsi; kūdra ir pilnīgi tukša pildviela, no kuras sīpoli nesaņems vajadzīgās uzturvielas, lai dzītu lokus.

Bet “slepenā” sastāvdaļa ir kūtsmēsli. Sievasmāte tos atved no tuvējā ciema, kur šīs mantas ir cik uziet. Bet tu kūtsmēslus vari iegādāties veikalā, granulētu bumbiņu veidā.

Pateicoties kūtsmēsliem, sīpoliem izaug biezi un saldi laksti – vienkārši izmēģini šo lielisko metodi, un turpmāk diedzēšanai paredzētos sīpolus stādīsi tikai šādi!

Stādīšanas gaita:

Kastē ieberam 10-15 centimetru biezu augsnes maisījuma slāni. Pēc tam izveidojam 2 centimetru dziļu vadziņu un iekaisām tajā nedaudz kūtsmēslu bumbiņu. Pēc tam augsni bagātīgi aplaistām ar karstu +45-50 grādu ūdeni, lai tā sasiltu.

Tad ņemam sīpolus un katra sīpola apakšiņu apvārtām drupinātā krītā – tā ir labākā un drošākā aizsardzība pret puvi un sēnītēm. Pēc tam stādām sīpolus, iespiežot bumbuļus augsnē līdz 1/3 vai līdz pusei, ne vairāk. Attālumam starp sīpoliem jābūt 1-2 centimetriem. Novietojam gaišā un siltā vietā un gaidām līdz izaug lociņi.

Bet ir vēl kāds vienkāršs knifiņš, bez kura sīpols neizdzīs spēcīgus lociņus, un tā ir apgriešana.

Jā, nebrīnies! Lai gan sīpoli nav avenes, arī tiem patīk apgriešana. Nu saki, kā tu parasti stādi sīpolus? Tu, visticamāk, izvēlies sīpolus ar jau sadīgušiem zaļiem asniem, jo domā, ka tad lociņi augs ātrāk. Bet tā ir kļūda, jo praksē šādi sīpoli lakstusdzen lēni, lociņi bieži vien ir plāni, greizi un pilnīgi bezgaršīgi.

 

Sīpolus apgriežam šādi:

Vispirms notīrām visas liekās zvīņas, atstājot vienu slāni – ar to pietiks augšanai.

Nogriežam 1/3 no sīpola augšas un stādām kā parasti. Šāda apgriešana izskatās biedējoša – tev var šķist, ka lociņi neataugs, bet nebaidies. Patiesībā apgriešana iedarbina atveseļošanās mehānismus, un lociņi augs biezi, taisni un sulīgi.

Saskaņā ar otro apgriešanas metodi tiek nogriezta tikai pati sīpola augšiņa, atverot piekļuvi skābeklim. Visi vielmaiņas procesi paātrinās, lociņi aug divreiz ātrāk nekā tad, ja apgriešana vispār nav veikta.

Lasi vēl: Lielā augusta prognoze visām zvaigžņu zīmēm: daudzus sagaida smagi brīži

Kādu labumu dod apgriešana:

1. Jaunajiem lociņu dzinumiem nevajag tērēt enerģiju, augot caur blīvajiem augšējiem zvīņu slāņiem, tāpēc augšanas ātrums dubultosies.

2. Pateicoties apgriešanai, visiem sīpoliem lociņi augs gandrīz vienlaicīgi – tādējādi tu iegūsi izcilu ražu, pietiks gan pīrāgiem, gan salātiem, gan visam citam.

3. Sīpols neslimo un nepūst, jo pēc apgriešanas pozitīva stresa ietekmē auga imunitāte palielinās vairākas reizes.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment