Kas jums jādara ar kāpostiem jūlija beigās un augusta sākumā, lai raža neliktu vilties: 6 vienkārši noteikumi

Rūpes par kāpostiem nav sarežģītas pat iesācējam dārzkopībā, jo viss aprobežojas ar vairāku noteikumu ievērošanu.

Galvenais – tos ievērot bez ierunām, citādi labas kāpostu ražas vietā jūs būsiet vīlušies.

Pirmkārt, noteikti laistiet kāpostu dobes, pielāgojot laistīšanas biežumu un apjomu atkarībā no laikapstākļiem. Augsnes izžūšana ir droša ceļš uz postu visai ražai.

Mitrinot augsni, centieties izvairīties no mitruma nokļūšanas uz kāpostu lapām un dodieties ar lejkannu uz dārzu agri no rīta vai vakarā, kad ārā ir nedaudz zemāka temperatūra. Tas pasargās no tā, ka ūdens dobē ātri neiztvaicēs, kā arī, ja ir pārāk intensīva saule, tas pasargās no tā, ka kāpostu lapas neapdeg.

Otrkārt, neaizmirstiet par tādu “iespēju” kā augsnes mulčēšana. Mulča palīdz uzturēt augsni mitru, samazinot iztvaikošanu. Mulčas slānis samazina nezāļu dīgtspēju, jo tiek bloķēta gaisma, kas nepieciešama nezāļu sēklu dīgšanai. Mulča palīdz uzturēt stabilāku augsnes temperatūru, pasargājot saknes no krasām temperatūras svārstībām.

Kāpostiem piemērotas mulčas var būt dažādas, piemēram, salmi, zāles pļāvums, zāģu skaidas, komposts vai pat plastmasas plēve. Izvēloties mulču, jāņem vērā, ka organiskās mulčas materiāli sadalās un ar laiku jāpievieno jauni slāņi, bet neorganiskās mulčas, piemēram, plastmasa, var būt ilgtspējīgākas, bet prasa īpašu uzmanību, lai nodrošinātu labu drenāžu un aerāciju.

Treškārt, pieredzējuši dārzkopji iesaka sasiet apakšējās lapas – pēc viņu domām, pateicoties šai darbībai, kāposti iztvaikos mazāk mitruma, tā vietā novirzot savu enerģiju vīstošajiem kāpostiem.

Ceturtkārt, vēl viens nepieciešams nosacījums bagātīgai ražai ir kālija un fosfora mēslojums, kas jālieto, kad augsne ir mitra. Kā papildmēslojumu drīkst izmantot arī pelnu šķīdumu.

Piektkārt, atvēliet laiku savā aizņemtajā darba grafikā, lai kontrolētu krustziežu blusas un kāpuru kāpurus. Tas var pasargāt no pilnīgas ražas iznīkšanas.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Visbeidzot, sestkārt, pēdējā lieta, kas lauksaimniekiem ir jādara, ir savlaicīgi novākt ražu. Neesiet slinki un savlaicīgi novāciet ražu, lai kāpostu galvas nepāraug.

Leave a Comment