Baisa diena: kāpēc 13. janvārī nedrīkst viens otram novēlēt laimi un ko darīt, lai izvairītos no problēmām

13. janvārī kristieši atceras skumju notikumu, kas notika Jūdejā pirms vairāk nekā diviem gadu tūkstošiem. Tautas kalendārā tā ir Baisā diena. Senos laikos cilvēki bija pārliecināti, ka šajā laikā aktivizējas tumšie spēki, tāpēc centās būt tuvu mājām un ģimenei.

Baisā diena parādījās ne no zila gaisa. Cilvēki šo datumu veltīja bēdīgi slavenajiem notikumiem, kas norisinājās kristietības sākumā.

Kāpēc 11. janvāri sauca par “baiso dienu”

11. janvārī kristieši atceras traģēdiju, kas pirms daudziem gadsimtiem notika Jūdejā. Ķēniņš Hērods, kurš zināja par bērniņu Jēzu, lai saglabātu varu, pavēlēja atrast visus bērnus, kas dzimuši kopš Betlēmes zvaigznes parādīšanās debesīs, un iznīcināt tos.

Skumjais notikums, par kuru stāstīts Mateja evaņģēlijā, tika nosaukts par zīdaiņu sišanu. Lai to pieminētu, 11. janvārī baznīcās notiek lūgšanu dievkalpojumi.

 

Tautas kalendārs: Baisā diena

Kopš neatminamiem laikiem šajā dienā cilvēki zīlēja un veica visdažādākos rituālus, kas nāk no pagānu laikiem. Baznīca vienmēr ir bijusi šādu darbību pretiniece. Tomēr apkarot šīs darbības nebija iespējams.

Ticot, ka tumšie spēki svētajās dienās izklaidējas cilvēku vidū, nepalaižot garām iespēju tiem kaitēt, mūsu senči centās sevi pasargāt visos iespējamos veidos. Taču viņi turpināja kārdināt likteni ar zīlēšanu.

Visbezpalīdzīgākie tumšo spēku priekšā bija bērni. Ļaudis stāstīja, ka šajā laikā viņi medījot viņu dvēseles. Baisajā dienā, baidoties no bojāejas un ļaunas acs, mūsu senči centās, lai bērni neietu ne soli tālāk no viņiem.

Lasi arī: Draudzene no Lietuvas atklāj, kā pareizi gatavot kartupeļu cepelīnus ar malto gaļu. Ģimene ēda kā traka

Lasi arī: Kāpostus sajaucam ar kefīru un iegūstam gardus slinkos pīrāgus: recepte no nabadzīga ebreja

Tradīcija sargāt bērnus izveidojās, atceroties zīdaiņus, kurus Betlēmē lika iznīcināt Hērods.

Stāsti par to, kas notiek ar zīdaiņiem pēc tikšanās ar ļauno, ko šajā laikā esot varējuši pat redzēt, pārgāja no mutes mutē.

Baisajā dienā cilvēki centās vairāk laika pavadīt kopā ar ģimeni. Spēki tika veltīti ēdiena gatavošanai un mājas tīrīšanai. Tas tika darīts pavisam apzināti. Galva bija aizņemta, domājot par gatavošanos lielajiem svētkiem.

 

Leave a Comment