Baisa diena: kāpēc 13. janvārī nedrīkst viens otram novēlēt laimi un ko darīt, lai izvairītos no problēmām

Kas jādara Baisajā dienā

Cilvēki zināja: lai pasargātu sevi no ļaunajiem gariem, pagalmā ir jākurina ugunskurs. Lai to izdarītu, sanesa baļķus, lika salmus, kas bija izņemti no matračiem, uz kuriem gulēja slimi cilvēki, to visu iekurināja ar oglēm no krāsns, un domās “iemeta” ugunī savas bailes, raizes, bēdas, Sl***bas. Dziednieki apgalvoja, ka pēc šāda rituāla ļaunie gari ģimenei nav drauds.

Baisajai dienai gatavoja amuletus – apses mietiņus un asus priekšmetus. Lietoja cirvjus, nažus un izkaptis. Baisajā dienā asus priekšmetus ienesa mājā un lika zem bērnu gultām.

Cirvji un naži bija vērsti uz izeju, kas glāba mājokļus. Taču galvenā aizsardzība pret ļaunajiem gariem, protams, bija lūgšanas.

Jaunieši, kas tumšajiem spēkiem ticēja mazāk nekā vecie, gāja ārā un izklaidējās. Vakaros puiši un meitenes arī kurināja ugunskurus, taču ar citu mērķi – lai vadītu apļa dejas un kopā dziedātu.

Mūsu senči zināja: ja Baisajā dienā debesīs neredz mākoņus, bet ir stiprs vējš – gaidāms bargs sals. Ja logi aizsvīst, tas vēsta par atkusni.

Ja kaķi un suņi guļ no rīta līdz vakaram – auksts laiks. Ja šajā dienā ārā ir silts, pavasaris būs agri.

Senos laikos cilvēki teica, ka naktī uz 11. janvāri var sapņot sapņus. Tajos var ieraudzīt savu nākotni. Šādus sapņus nav viegli atšifrēt – tie ir pilni simbolu un mīklu. Taču tajos ir atbildes uz jautājumiem, kas satrauc ikvienu. Šajos sapņos nav iespējams dalīties, viss redzētais jāpatur kā dziļi personiski mirkļi.

 

Baisā diena: ko jūs nevarat darīt

Vecāki jauniešiem teica: šajā laikā nedrīkst iejaukties citu cilvēku konfliktos, citādi tie kļūs par tavām personīgajām nepatikšanām.

Atstāt bērnus bez uzraudzības. Nešķīstie spēki, kas medī viņu dvēseles, var nodarīt kaitējumu viņu Vese***ai.

Uzsākt kādus darījumus – tos realizēt neizdosies, laiks tiks izniekots veltīgi.

Ielaist svešus cilvēkus mājā, runāt ar svešiniekiem uz ielas – pastāv bailes iegūt kaites un saslimt.

Sūdzēties par savu likteni. No šādiem cilvēkiem veiksme novērsīsies, un negatīvais trīskāršosies.

Lasi arī: Draudzene no Lietuvas atklāj, kā pareizi gatavot kartupeļu cepelīnus ar malto gaļu. Ģimene ēda kā traka

Lasi arī: Kāpostus sajaucam ar kefīru un iegūstam gardus slinkos pīrāgus: recepte no nabadzīga ebreja

Makšķerēt un medīt. Tumšie spēki rūpējas, lai neviens neiebruktu viņu teritorijā. Viņi var ievilkt jūs ledus dzelmē vai sasaldēt mežā.

Baisajā dienā bija aizliegts viens otram novēlēt veselību, laimi un veiksmi. Tika uzskatīts, ka pēc šādiem vārdiem viss būs otrādi: cilvēki sāks slimot, bet laime un veiksme pametīs mājas.

 

Leave a Comment