Ar kādiem Jaungada labumiem padomju laikā cienāja negaidītus viesus. Bet vai tu atceries tā laika viesošanās paradumus? Tie bija obligāti!

Padomju laikos draugi un radi svētkos nereti mēdza ierasties pie ciemos bez uzaicinājuma. Tolaik telefons bija greznība, kas nebija pieejama visiem, tāpēc par ierašanos iepriekš bija grūti paziņot.

Taču par spīti tam, ka viesi ieradās negaidīti un bez brīdinājuma, viņi vienmēr tika sirsnīgi sagaidīti, pamieloti un padzirdīti.

Ļaudis ciemos gan nekad negāja tukšām rokām, līdzi ņemot kādu no pieejamajiem produktiem: cepumus, kausēto sieru, atspirdzinošos un grādīgos dzērienus.

Kā šodien atceros kādas savas vārdadienas svinības (starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu). Tolaik draudzējos ar vairākiem Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem un uzaicināju viņus ciemos.

Liels bija mans pārsteigums, kad atverot mājokļa durvis, pie manis iegāzās vesels “bataljons” svinētgribētāju. Bet man par to bija milzīgs prieks, lai gan tik daudzus ciemiņus nebija gaidījusi. Visiem atradās gan ko ēst, gan dzert! Mūsdienās gan grūti iedomāties, ka viesi varētu pie tevis ierasties bez uzaicinājuma, vai ne?

 

Bet padomlaikos saimnieces un saimnieki svētku laikā vienmēr bija gatavi negaidītu viesu uzņemšanai, tāpēc turēja mājās vairākus produktus, lai nepieciešamības gadījumā pagatavotu ēdienus “uz ātru roku”. Mājas saimnieku uzdevums bija ātri uzmeistarot daudzveidīgas un sātīgas uzkodas.

Svētku laikā vairumam padomijas iedzīvotāju mājās vienmēr bija sagādāta kafija, kakao, šprotes, kausētais siers, pipari, marinētas sēnes vai gurķi, ievārījums, āboli, kondensētais piens, milti, rozīnes, olas, tomātu mērce, saldēta mīkla.

Lūk, kādas uzkodas tika piedāvātas ciemiņiem:

Kanapē maizītes

Tās bija mazas sviestmaizes, kuras gatavoja uz melnās vai baltās maizes. Maizi apcepa, ierīvēja ar ķiploku, uz tās lika sieru, marinētus gurķus, šprotes, olas, desu, sēnes. Ērtības labad tika izmantoti skaisti iesmi.

Lasi vēl: Dziedātājas Samantas Tīnas dzīvē notikušas jaunas pārmaiņas

Lasi vēl: Ir zināms, kad sāks izmaksāt pabalstu piemaksas šiem konkrētajām iedzīvotāju grupām!

Dārzeņu ruletes

Populāri bija arī plānās kārtās sagriezti gurķu, baklažānu, cukīni rullīši, cepti un pildīti ar sieru vai biezpienu. Dažkārt kā pildījumu izmantoja malto gaļu ar sīpoliem, ceptiem sīpoliem vai vārītu olu.

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment