Mūžībā devusies basketbola leģenda un spēlētājs, kurš iedvesmoja veselu paaudzi

Šovakar izskanējusi ziņa, ka mūžībā devusies basketbola leģenda un spēlētājs, kura spēle un stils iedvesmoja veselu paaudzi. 

Džerijs Vests, NBA logo iedvesmotājs, aizgāja mūžībā savās mājās 86 gadu vecumā, trešdien paziņoja Losandželosas “Clippers”.

Viens no izcilākajiem basketbola speciālistiem Vests astoņas desmitgades bija nozīmīgs šī sporta veida pārstāvis, kurš kā spēlētājs, skauts, treneris, vadītājs un konsultants izcīnīja deviņus čempiona titulus. Viņš bija Losandželosas Lakers 10 titulu autors 80. un 2000. gados, kā arī dinastiskās Goldensteitas Warriors komandas padomnieks.

Ilgi pirms Vests kļuva par, iespējams, izcilāko ģenerālmenedžeri NBA vēsturē, viņš bija viena no pirmajām līgas superzvaigznēm. Rietumvirdžīnijas vidusskolas un koledžas basketbola leģenda un 1960. gada ASV vīriešu olimpiskās basketbola izlases viens no kapteiņiem. 14 gadus ilgās karjeras laikā Vests katru sezonu piedalījās Visu zvaigžņu spēlē, 12 reizes tika izraudzīts par NBA labāko spēlētāju un piecas reizes par labāko aizsargu, turklāt visas šīs sezonas viņš aizvadīja Lakers komandā.

Deviņos NBA finālturnīros viņš izcīnīja vienu titulu, sešās finālsērijās zaudējot Bila Rasela Bostonas Celtics komandai, un Vesta 1969. gadā iegūtā finālsērijas MVP balva ir vienīgais gadījums, kad šis gods piešķirts zaudētāju komandas dalībniekam. Septiņās spēlēs, kurās zaudēja Celtics, viņš vidēji spēlē guva 37,9 punktus.

“Viņš zaudējumu uzveica smagāk nekā jebkurš cits spēlētājs, ko jebkad esmu pazinis,” reiz par Vestu teica leģendārais “Lakers” raidījumu vadītājs Čiks Hērns.

“Viņš sēdēja viens pats un skatījās kosmosā. Zaudējums viņu vienkārši sagrāva.”

Video:

Būdams novatorisks aizsargs un nenogurstošs konkurents, Vests pirms trīspunktu metienu līnijas parādīšanās bija lielisks metējs, un viņa slavenākais metiens bija 60 metru metiens, ar kuru viņš 1970. gada finālsērijas 3. spēli pret Ņujorkas “Knicks” noveda līdz pagarinājumam. Viņš pievienojās Čemberleinam un Oskaram Robertsonam kā pirmie 25 000 punktu guvēji līgā. Vests savas karjeras laikā vidēji guva 27 punktus, izcīnīja 6,7 atlēkušās bumbas un izcīnīja 5,8 atlēkušās bumbas.

“Džerijs Vests bija basketbola ģēnijs un noteicošā personība mūsu līgā vairāk nekā 60 gadu garumā,” sacīja NBA komisārs Ādams Silvers.

“Viņš izcēlās ne tikai kā NBA čempions un Visu zvaigžņu spēles dalībnieks visās 14 spēlēšanas sezonās, bet arī kā izcils sāncensis, kurš izcīnīja vislielākos panākumus. Viņš bija pirmais līgas finālsērijas vērtīgākais spēlētājs, un viņa raksturīgā īpašība bija spītēt notikumiem.”

Savulaik mūžībā aizgājušais Hot Rods Hundlijs savulaik raksturoja savu kolēģi no Rietumvirdžīnijas un Lakers komandas biedru kā “lielāko konkurentu, kādu jebkad esmu redzējis. Man vienalga, ko tu spēlē, viņš grib uzvarēt. Viņa iesauka bija “Slepenais kungs”, un viņš šo iesauku nesa spēcīgi, jo ikreiz, kad mēs nonācām šādā situācijā, viņš izdarīja metienu.”

Vests, tiecoties pēc pilnības, guva vēl nebijušus panākumus kā lēmumu pieņēmējs NBA vadītāju birojos, divreiz iegūstot Gada vadītāja titulu. Vispirms kā skauts un pēc tam kā ģenerāldirektors viņš palīdzēja izveidot pieckārtējos astoņdesmito gadu “Lakers” čempionus “Showtime”. Pirms aiziešanas no Lakers 2000. gadā Vests parakstīja līgumu ar Šakilu O’Nīlu un apmainīja Kobe Braianta tiesības uz drafta tiesībām, tādējādi liekot pamatus vēl pieciem tituliem no 2000. līdz 2010. gadam.

Kas zināms par Vesta mūžībā došanās apstākļiem?

 

Šķir otru lapu, lai lasītu vairāk

Leave a Comment