Melnais kaķis nes neveiksmi vai brīdina par nepatikšanām? Atcerieties reizi par visām reizēm

Melnais kaķis gadsimtiem ilgi ir bijis noslēpumainības un mistikas simbols. Bet vai tas tiešām nes nelaimi, vai gluži pretēji – brīdina par briesmām?

Cilvēku saikne ar kaķiem meklējama jau dažās senākajās pasaules civilizācijās, jo īpaši Senajā Ēģiptē, kur tos uzskatīja par dievišķiem simboliem.

Kaķi parādījās arī grieķu mitoloģijā, jo īpaši Hekate, maģijas, mēness un burvestību dieviete, tika aprakstīta kā mājdzīvnieks un pārdabiska būtne, kas saskaņā ar Eiropas folkloru palīdz raganām.

Rakstītie dokumenti melnos kaķus ar okultismu saista jau 13. gadsimtā, kad pāvests Gregors IX 1233. gada 13. jūnijā izdeva oficiālu baznīcas dokumentu “Vox in Rama”.

Tajā melnie kaķi tika pasludināti par velna iemiesojumu, stāsta Leila Morgana Vailda, grāmatas ‘’Black Cat Stories’’ autore.

Šis edikts aizsāka inkvizīciju un baznīcas sankcionētas ķeceru un raganu medības. Sākotnēji tas bija paredzēts, lai apspiestu augošo Luciferiāņu kultu Vācijā, taču ātri izplatījās visā Eiropā.

Kādā brīdī raganu un kaķu kombinācija sašaurinājās tikai līdz melnajiem kaķiem, lai gan Vailda saka, ka nav līdz galam skaidrs, kāpēc tā notika.

Lai vai kā, bailes no melnajiem kaķiem un to saistība ar burvestībām nonāca pāri Atlantijas okeānam, pateicoties puritāņu kolonistiem, norāda Toledo Universitātes angļu valodas un literatūras docents Daniels Kompara.

Viduslaikos kaķu iznīcināšana nebija nekas neparasts, ņemot vērā to saistību ar ļaunumu, saka Kompara. Daži cilvēki pat vainoja kaķus kaišu izplatīšanā un izmantoja to kā vēl vienu iemeslu, lai no tiem atbrīvotos. Tomēr viņu nepārdomātajam plānam bija pretējs efekts.

“Savdabīgā ironijā kaķu iznīcināšana veicināja mēra izplatīšanos. Samazinoties kaķu skaitam, kas kontrolēja grauzēju populāciju, kaite strauji izplatījās,” skaidro Kompara.

Ticējums par melnu kaķi, kas šķērso jūsu ceļu

Ņemot vērā viduslaiku Eiropā pastāvošo ticību, ka velns un raganas spēj pieņemt melnu kaķu veidolu, ir loģiski, ka radās arī māņticīva par to, ja melns kaķis šķērso ceļu cilvēku priekšā.

“Tātad melns kaķis, kas šķērsojis jūsu ceļu, ļoti iespējams, ir ar kādas raganas uzdevumu. Tikpat viegli tas varēja būt arī slēpts velns – un neviens nevēlas krustoties ar velnu. Tas izskaidro, kāpēc melns kaķis, kas šķērso jūsu ceļu, tiek uzskatīts par sliktu zīmi,” norāda folkloriste un māksliniece Fēbe Millervaita.

Šī doma turpinājās arī renesanses laikmetā, kad melns kaķis, šķērsojot jūsu ceļu, varēja liecināt, ka ragana ir sūtījusi savus radiniekus, lai jums kaitētu.

“Daudzi nobijušies tā laika zemnieki steidzās uz tuvāko baznīcu un maksāja, lai priesteris viņus svētītu un atbrīvotu no lāsta, ko varētu būt uzlicis kaķis. Tā kā tas bija baznīcas ienākumu avots, šādas bailes, visticamāk, tika veicinātas,” stāsta māksliniece.

Priekšstats, ka melnie kaķi nes nelaimi, nav universāls. Patiesībā dažās kultūrās tic, ka tie nes veiksmi.

To līdzība ar kaķu dievieti Bastetu bija iemesls, kāpēc tos godināja senajā Ēģiptē. Citās valstīs, piemēram, Skotijā un Japānā, melnie kaķi simbolizē labklājību.

 

 

Leave a Comment