Negaidīts jaunu darba vietu skaita pieaugums ASV septembrī

Pagājušajā mēnesī ASV negaidīti pieauga jaunu darba vietu skaits, mazinot bažas, ka ekonomikā varētu sākties pēkšņa un strauja lejupslīde.

Darba devēji ASV septembrī izveidoja 254 000 darbavietu, kas ir daudz vairāk, nekā gaidīts, savukārt bezdarba līmenis samazinājās no 4,2% līdz 4,1%, paziņoja Darba departaments. Tas bija lielākais pieaugums kopš marta, un tas bija daudz lielāks nekā daudzi analītiķi prognozēja aptuveni 150 000 darba vietu.

ASV prezidents Džo Baidens atzinīgi novērtēja ziņojumu, kas ir viens no pēdējiem svarīgākajiem ekonomikas datiem, ko vēlētāji saņems pirms prezidenta vēlēšanām. Aptaujas liecina, ka sabiedrības šaubas par ekonomiku joprojām ir noturīgas, jo kopš 2021. gada cenu pieaugums par 20 % ietekmē noskaņojumu.

Pēdējā gada laikā ir palēninājies arī darbvietu skaita pieaugums, un bezdarba līmenis ir palielinājies, lai gan tas joprojām ir vēsturiski zemā līmenī. Pagājušajā mēnesī ASV centrālā banka samazināja procentu likmes vairāk nekā parasti – par 0,5 procentu punktiem, norādot, ka tā vēlas izvairīties no turpmākas darba tirgus vājināšanās.

Taču piektdienas ziņojums liecināja par stabilu darba samaksas pieaugumu un mazināja bažas par pēkšņām pārmaiņām darba tirgū uz sliktāku pusi.

Saskaņā ar ziņojumu bāri un restorāni septembrī bija vadošā darba vietu skaita pieauguma avots, radot 69 000 darbvietu. Arī mazumtirgotāji un veselības aprūpes uzņēmumi ziņoja par darbvietu skaita pieaugumu, bet apstrādes rūpniecības nozarē darbvietu skaits samazinājās.

Darba departaments arī precizēja savas aplēses par darba vietu radīšanu augustā un jūlijā, norādot, ka darba devēji ir izveidojuši aptuveni par 72 000 darba vietu vairāk, nekā tika uzskatīts iepriekš. Saskaņā ar ziņojumu vidējais stundas atalgojums pēdējo 12 mēnešu laikā palielinājās par 4 %, pārsniedzot inflācijas tempu šajā laikā.

“Šodien mēs saņēmām labas ziņas amerikāņu darba ņēmējiem un ģimenēm – septembrī tika izveidoti vairāk nekā 250 000 jaunu darbavietu un bezdarba līmenis atkal samazinājās līdz 4,1 %,” teica prezidents Baidens. “Pēc šodienas ziņojuma mēs esam radījuši 16 miljonus darbavietu, bezdarbs saglabājas zems, un algas aug straujāk nekā cenas.”

Tomēr analītiķi brīdināja, ka septembris var būt dīvains mēnesis attiecībā uz datiem, ņemot vērā mācību gada sākumu. Nākamajā mēnesī nodarbinātības rādītājus var ietekmēt darbinieku streiks uzņēmumā “Boeing” un viesuļvētras “Helene” nodarītie postījumi.

Analītiķi norādīja, ka, viņuprāt, FED turpmākajos mēnešos joprojām samazinās likmes, atzīmējot, ka cenu inflācija, šķiet, virzās atpakaļ uz bankas noteikto 2% mērķi. Taču viņi norādīja, ka spēcīgākais, nekā gaidīts, darbvietu pieaugums šomēnes liecina, ka nākotnē Federālo rezervju sistēma veiks mazākus likmju samazinājumus.

 

Leave a Comment