Neizmetiet sapuvušus ābolus un bumbierus: daži veidi kā tos izmantot savā labā

Dārznieki bieži saskaras ar situāciju, kad ar lielu ābolu vai bumbieru ražu starp augļiem tiek atrasts diezgan ievērojams daudzums sapuvušo augļu. Sapuvušos ābolus vai bumbierus nedrīkst ēst, pat ja uz augļa ir pavisam mazs plankums, tas nozīmē, ka puve jau ir skārusi visus augļa audus.

Kāpēc āboli, bumbieri un citi augļi pūst tieši uz kokiem un ko ar to darīt? Visbiežākais augļu puves cēlonis kokiem, protams, ir monilioze. Tā ir sēnītes izraisīta augļu puve, kas pavasarī, ziedu apputeksnēšanas laikā, inficē augus un izraisa zaru izžūšanu, bet vasarā-rudenī izraisa augļu puvi.

Augļi kļūst brūni līdz serdeņiem, nokrīt un noklājas tieši uz kokiem vai jau uz zāles zem koka bumbuļu kaklarotā ar sporām. Šīs sporas izkliedējas pa dārzu, inficē citus augus un var aizlidot uz kaimiņu apgabaliem vai, gluži otrādi, aizlidot no tiem.

Kā lietderīgi izmantot sapuvušos augļus

Slimos augļus nedrīkst atstāt arī zem kokiem stumbra lokā vai uz zemes, jo augļu slimību izraisītāji izplatīsies augsnē un negatīvi ietekmēs ražu nākamajā sezonā.

Daudzi vasaras iedzīvotāji savāc nokritušos sapuvušos ābolus maisos un izmet atkritumu konteineros, lai gan no šādas organiskās vielas var izgatavot lielisku bezmaksas mēslojumu.

Slimos augļus var vienkārši aprakt dārzeņu dobēs, monilioze neizplatās ne uz kādiem dārzeņiem, un, ierakta zemē, tā vairs neuzkāps kokos.

Protams, kad izrok bedri, tajā tiek mesti sapuvuši augļi, vislabāk, ja tos pa virsu apstrādā, piemēram, ar trihodermiju. Tas lieliski nosēžas uz šiem augļiem un pēc tam zemē tos pārstrādā brīnišķīgā kompostā.

Tur nākamgad varēs stādīt gurķus, tomātus, kāpostus utt. Ābolus var apkaisīt ar pelniem, dzēstiem kaļķiem, bet jums vienkārši viss nekavējoties jāpārklāj ar augsni, un tas arī ļoti labi veicinās moniliozes pazušanu augsnē.

Pat ja šos augļus ir grūti grābt, piemēram, veselības apsvērumu vai laika trūkuma dēļ, sapuvušos augļus var vismaz vienkārši apkaisīt ar trihodermiju, un tas jau būs lielisks palīgs, lai mazinātu nepatīkamos momentus dārzā.

Lasi vēl: Eksperts ieteica mājas līdzekli, kas logus notīra bez švīkām

Starp citu, jūs varat audzēt trihodermu pats, lēti un lielos daudzumos, un pēc tam varat to pievienot neierobežotā daudzumā. Monilioze ir ļoti nestabila pret Trichoderma, tā to ļoti ātri apēd.

 

Leave a Comment