Lūk, cik viegli ir gatavot tradicionālo Jāņu sieru ar ķimenēm! Līgotāji būs starā!

Jāņi ir vieni no svarīgākajiem un senākajiem latviešu svētkiem, kas tiek svinēti no 23. uz 24. jūniju, godinot vasaras saulgriežus un Jāņa dienu. Šie svētki ir saistīti ar dabas ciklu un auglības rituāliem, kā arī ar tradīcijām, kas sakņojas senajā baltu kultūrā.

Jāņu vakarā cilvēki pulcējas kopā, lai dziedātu, dejotu, kurinātu ugunskurus un pavadītu laiku pie dabas. Viena no galvenajām tradīcijām ir meiju un vainagu pīšana no ozola zariem un ziediem, kas simbolizē spēku un aizsardzību.

Tradicionālas uzkodas, ko baudīt Jāņu svētkos, ietver sieru, īpaši Jāņu sieru, kas ir ar ķimenēm un tiek gatavots no svaiga piena. Tāpat uz galda bieži ir rupjmaize, kas ir neatņemama latviešu ēdiena sastāvdaļa.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Svētku mielastā ietilpst arī pīrāgi ar dažādiem pildījumiem, piemēram, ar gaļu vai sēnēm, un speķa rauši. Turklāt neiztrūkstoša ir kvass vai alus, ko latvieši jau izsenis ir brūvējuši mājās.

Vasaras raža dod arī iespēju baudīt dažādus svaigus dārzeņus un augļus, piemēram, gurķus, tomātus, ogas un zaļumus, kas tiek pasniegti ar skābā krējuma vai biezpiena mērcēm. Uzkodas bieži tiek papildinātas ar grilētiem gaļas ēdieniem, kas ir īpaši iecienīti Jāņu vakarā pie ugunskura.

Pastāstīsim kā viegli un ātri pagatavot tradicionālo Jāņu sieru ar ķimenēm. Patiesībā ļoti viegli!

Lūk, kā pagatavot tradicionālo Jāņu sieru ar ķimenēm:

Sastāvdaļas:

2 litri svaiga piena

500 g biezpiena

3 olas

100 g sviests

1 tējkarote ķimeņu

1 tējkarote sāls

 

Pagatavošanas gaita:

Katlā uz vidējas uguns uzkarsē pienu līdz tā temperatūra sasniedz aptuveni 60–70 grādus (tas ir nedaudz zem vārīšanās temperatūras, piens nedrīkst uzvārīties).

Kad piens ir uzkarsēts, pievieno biezpienu. Maisi maisījumu lēnām, līdz sāk veidoties biezpiens un sūkalas (apmēram 10-15 minūtes).

Kad biezpiens ir nostājies un sūkalas ir atdalījušās, maisījumu nokāš caur marli vai smalku sietu, lai atdalītu šķidrumu no biezpiena. Atstāj nostāvēt pāris minūtes, lai visa liekā šķidruma daļa notek.

Atkausē sviestu katlā, tad pievieno notecināto biezpienu. Maisi maisījumu uz lēnas uguns, līdz sviests ir pilnībā izkusis un apvienojies ar biezpienu.

Atsevišķā traukā sakuļ olas ar sāli, un tad pievieno šīs olas biezpiena maisījumam, turpinot maisīt uz lēnas uguns.

Lasi vēl: Ja vārot zupiņu katlā parādās ļoti liels putu daudzums, kurš ”mūk”, tad esi prātīgs, jo tas nozīmē šo!

Pievieno ķimenes un turpini maisīt, līdz masa kļūst viendabīga un sāk viegli atdalīties no katla malām (apmēram 5–10 minūtes).

Kad siers ir gatavs, to lej marlē izklātā formā vai bļodā. Piespied masu cieši un pārklāj ar marli. Atstāj siera masu vēsā vietā, lai tā sacietē un iegūst formu (vislabāk uz nakti).

Kad siers ir sacietējis, izņem to no formas, noņem marli un novieto uz šķīvja. Siers ar ķimenēm ir gatavs pasniegšanai! To var baudīt vienkārši tāpat vai kopā ar rupjmaizi un sviestu.

 

Leave a Comment