Vai tu maz nojaut cik vērtīgi ir rabarberi? Daudzi latvieši nemaz pusi no šī nezina

Rabarberi ir griķu dzimtas daudzgadīgs zālaugs ar lielām lapām, biezu sakneņu un mīkstiem stublājiem. Tā krāsa ir no sarkanas un rozā līdz gaiši zaļai, un rabarberi pēc konsistences atgādina seleriju.

Augam ir daudz sugu, bet visbiežāk lieto uzturā šādas: viļņotais, kompaktais, Vittroka un jāņogu rabarberi. Ēdami ir tikai stublāji: lapās ir daudz skābeņskābes, kas lielos daudzumos var būt i***a.

Rabarberi sākotnēji auga Ķīnā, Sibīrijā, Dienvidaustrumāzijā un Mongolijā. Rabarberu skābumu nosaka augstais ābolskābes un skābeņs***es saturs.

Ābol**be, kas ir viena no visbiežāk sastopamajām augos, piešķir skābu garšu daudziem augļiem un dārzeņiem. Interesanti, ka, ja rabarberi tiek audzēti tumsā, to garša ir mazāk skāba. Tāpēc augu entuziasti rabarberus bieži stāda slēgtā nojumē, nevis dobēs.

 

Rabarberu sārtajiem mīkstajiem kātiņiem ir raksturīga skāba, pikanta garša. Visbiežāk tos izmanto saldo desertu pagatavošanai, taču rabarberi ir piemēroti arī pikantiem ēdieniem un konditorejas izstrādājumiem, čatnijiem, ievārījumiem un marmelādēm.

Rabarberus parasti saldina ar cukuru vai izmanto kā papildu sastāvdaļu galvenajos ēdienos. Rabarberus sāka atzīt par populāru produktu tikai 18. gadsimtā, kad kļuva pieejams cukurs. Pirms tam tos galvenokārt izmantoja ārstniecībā.

Aleksandrs Dmitrijevs, šefpavārs, meistarklašu un kulinārijas programmu vadītājs (kulinārijas studija Cookorecoo, restorāns V Chascha Okhta parkā).

“Rabarberus tagad izmanto dažādos ēdienos, rabarberu un spinātu zupā, borščos ar rabarberu un skābeņu piedevu. Tie ir piemēroti arī otrajiem ēdieniem, piemēram, var pagatavot cūkgaļu vai jēra gaļu ar sautētiem rabarberiem ar sojas mērces, vīna etiķa un ķiploku marinādi.

Rabarberus var gatavot arī kopā ar zivīm uz pannas vai cept. Tam var pievienot iecienītākos sezonālos dārzeņus un garšvielas. Rabarberi ir piemēroti visiem ēdieniem: kompotiem, ievārījumiem, piedevām, mērcēm, salātiem, zupām un pat vīna pagatavošanai”.

 

Zivs ar rabarberiem 

Šajā receptē Dmitrijevs iesaka izmantot rabarberus kā piedevu zivīm: tie lieliski papildinās ēdienu un piešķirs tam spilgti skābas notis.

Sastāvdaļas

forele, steiks – 150 g;

eļļa cepšanai – 30 g;

sāls;

pipari;

svaigi burkāni – 1 gab;

sarkanais sīpols – 1 gab;

zaļie zirnīši (lāpstiņa) – 50 g;

paprika – 1 gab;

rabarberi – 1 gab.

Pagatavošana:

Nomazgājiet dārzeņus, kas paredzēti piedevām.

Foreles steiku apcep pannā, līdz tas ir gatavs, pasniedzot ar sāli un pipariem.

Sīpolus sagriež šķēlītēs, burkānus sagriež šķēlītēs, papriku sagriež lielos trīsstūros un zirņiem noņem kātiņus. Rabarberus nomizo un sagriež šķēlītēs.

Katru burkānu un sīpolu apcep vienu minūti pannā uz liela karstuma, pievieno rabarberus un zaļos zirnīšus, apcep vēl minūti vai divas. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Lasi vēl: Pirmo reizi kopš 2017.gada “ESTOFEX” Latviju iekļauj visaugstākajā – 3.līmenī. Galvenie draudi no negaisiem šodien

Garnējumu liek uz ceptās foreles un dekorē ar citrona šķēlīti.

 

Leave a Comment