Latvijā pirmo reizi konstatēta īpaši postoša tomātu kaite un tā izplatās netipiskā veidā

Pirmo reizi Latvijā ir atklāta īpaši postoša kaite tomātiem, kas izplatās netipiskā veidā un ar lielu intensitāti. Šī kaite rada nopietnu draudu vietējiem tomātu audzētājiem, jo ātri iznīcina augus un var ietekmēt plašu teritoriju.

Kaites izplatīšanās veids atšķiras no parastajiem modeļiem, tāpēc tā rada sarežģījumus lauksaimniekiem, kuriem būs jāpielāgo audzēšanas un kaites kontroles stratēģijas.

Viņiem būs jārada efektīvi pasākumi, lai aizsargātu savus ražojumus un nodrošinātu vietējo pārtikas piegādes stabilitāti.

Šā gada jūnijā vienā no tomātu audzēšanas siltumnīcām Latvijā konstatēts tomātu brūnplankumainības kaite, par ko informēja Valsts augu aizsardzības dienests. Šī kaite, kas ir īpaši kaitīgs Eiropas Savienības augiem, tostarp tomātiem un paprikām, ātri izplatās un var ievērojami kaitēt ražai.

Tomātu brūnplankumainība nav bīstams cilvēkiem, un i***tie augļi ir droši ēdami. Tomēr tas ietekmē augļu kvalitāti un var izraisīt zaudējumus ražas apjomā.

Tas tiek pārnests ar sēklām, mehāniski (caur instrumentiem, rokām, apģērbu, tiešu augu kontaktu) un arī ar stādāmo materiālu (dēstiem un potējumiem). Pārnēsēji šim ir baltblusiņa (Bemisia tabaci) un citi kukaiņi-apputeksnētāji.

Kaite ātri izplatās vienā audzēšanas vietā un var tikt pārnests uz citām siltumnīcām, ja netiek ievērotas stingras hi&&&as prasības. V**s var saglabāties augu atliekās augsnē vairākus mēnešus.

Ja siltumnīcā tiek konstatēts šis, tos augus var turēt audzēšanas sezonas beigās līdz pat augļu novākšanas laikam. Pēc tam augus un siltumnīcu, darba apģērbu, iepakojumu un darbarīkus ir jā****cē. Augšanas substrāts, kas izmantots audzēšanai, ir jāiznīcina pēc ražas novākšanas, lai samazinātu tomātu brūnplankumainības izplatīšanas risku.

Noteiktie fito***e pasākumi atbilst prasībām, kas noteiktas citās Eiropas Savienības valstīs, kad pēc kaitīgā or***a atklāšanas augus neiznīcina, bet tiek novākti augļi.

Lasi vēl: Solis uz gaišāku nākotni: ko mainīs Zemeņu Mēness 2024. gada 21. jūnijā

Tāpēc tomāti no audzēšanas vietas, kur konstatēts tomātu brūnplankumainības, var nonākt tirgū. Lai novērstu tā izplatīšanos uz citām tomātu audzēšanas vietām, ir ļoti svarīgi ievērot stingras prasības.

 

Leave a Comment