Anglijas Banka brīdina, ka globālais vēlēšanu vilnis visvairāk var skart Apvienotās Karalistes finanšu sistēmu

Anglijas Banka brīdina, ka nenoteiktība, ko izraisa globālais vēlēšanu vilnis, kas sākas šajā nedēļas nogalē Francijā, var destabilizēt Apvienotās Karalistes finanšu sistēmu, raksta The Gurdian.

Amatpersonas ir nobažījušās par to, kādu politiku var īstenot jaunievēlētās valdības lielajās valstīs, tostarp ASV, kur Donalds Tramps cīnās par vēl vienu prezidenta amata termiņu, gatavojoties novembrī gaidāmajām vēlēšanām.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona šokējošais paziņojums par parlamenta vēlēšanām, kuru pirmā kārta notiks 30. jūnijā, un tiek prognozēts, ka Marinas Lepēnas galēji labējā partija gūs ievērojamus panākumus, parādīja, kā politiskā nenoteiktība var ietekmēt ekonomiskās izaugsmes prognozes un izraisīt svārstības finanšu tirgos, ietekmējot valdības parāda vērtspapīru cenas, norādīja Bankas Finanšu politikas komiteja (FPP).

Tomēr bažas radīja tas, ka šogad notiks tik daudz vēlēšanu, jo vairāk nekā 80 valstīs – vairāk nekā pusē pasaules iedzīvotāju – šogad notiek vēlēšanas. Tostarp arī Apvienotajā Karalistē, kuras pilsoņi balsos vispārējās vēlēšanās 4. jūlijā.

“Ar gaidāmajām vēlēšanām pasaulē saistītā politikas nenoteiktība ir palielinājusies,” teikts Bankas finanšu stabilitātes ziņojumā. Jautājumi par valsts politisko virzību var pastiprināt ģeopolitiskos riskus, palielināt valdību aizņemšanās izmaksas un izraisīt turpmāku globālo sadrumstalotību tādā veidā, kas “attiecas uz Apvienotās Karalistes finanšu stabilitāti”, teikts ziņojumā.

FKP norādīja, ka tā joprojām uzrauga, kā augstās procentu likmes ietekmē mājsaimniecības un uzņēmumus Apvienotajā Karalistē, un bankas monetārās politikas komiteja šomēnes jau septīto reizi pēc kārtas saglabāja likmes 5,25% līmenī.

Tas attiecas arī uz 400 000 mājsaimniecību, kuru ikmēneša hipotekāro kredītu maksājumi palielināsies par 50 %, jo no šī brīža līdz 2026. gada beigām tiks atceltas fiksētās likmes.

Kopumā aptuveni 3 miljoniem jeb 35 % hipotēku īpašnieku joprojām ir fiksētas likmes, kas ir zemākas par 3 %, un turpmāko divu gadu laikā to maksājumi pieaugs.

Tomēr, ja kopējās procentu likmes no augusta samazināsies, kā to prognozē tirgus, vēl 2 miljoni hipotēku īpašnieku, tostarp tie, kuriem ir mainīgās likmes vai kuri pārtrauc maksāt hipotēkas ar augstākām likmēm, varētu gūt labumu, tādējādi kompensējot refinansēšanas spiedienu uz dažām mājsaimniecībām.

Pastāv arī bažas par finanšu sistēmas riska darījumiem ar 8 miljardus ASV dolāru vērto privātā kapitāla nozari, kas piedzīvoja uzplaukumu zemo procentu likmju periodā un ir kļuvusi nozīmīga Apvienotās Karalistes uzņēmumu finansēšanas jomā.

“Lai gan nozare līdz šim bijusi noturīga, augstāku likmju apstākļos tā saskaras ar grūtībām,” norādīja FPC, atzīmējot, ka tas kļūst acīmredzams, jo uzņēmumi ir spiesti refinansēt savus parādus par daudz augstākām cenām.

 

Leave a Comment