Gatavosim garšīgāko Jāņu sieru kādu jūs nebūsiet vēl ēduši; viesi prasīs papildus šķēli

Jāņu siers ir tradicionāls latviešu ēdiens, kas tiek gatavots un baudīts vasaras saulgriežu svētku – Jāņu – laikā. Tas ir unikāls siers, kas simbolizē šos svētkus un tiek pagatavots pēc senām tradīcijām.

Jāņu siera gatavošanai nepieciešams biezpiens, piens, sviests, olas un ķimenes. Sieram ir raksturīga apaļa forma un dzeltenīga krāsa, kas iegūta, pateicoties olu un sviesta pievienošanai.

Tradīcijas

Siera gatavošana sākas ar piena uzsildīšanu, pēc tam pievienojot biezpienu, kas pakāpeniski sajaucas ar pienu, veidojot siera masu. Kad masa sāk atdalīties no sūkalām, pievieno sviestu, sakultas olas un ķimenes.

Pēc tam sieru karsē, līdz tas sabiezē un iegūst viendabīgu konsistenci. Beigās siers tiek izņemts no katla, izkāsts un atstāts atdzist, veidojot apaļu formu.

Jāņu sieram ir ne tikai kulināra, bet arī simboliska nozīme. Tas tiek saistīts ar saulgriežu rituāliem un ticējumiem, kuros siers simbolizē sauli un auglību.

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

Ēdot Jāņu sieru, tiek ticēts, ka cilvēki gūst spēku un veselību nākamajam gadam. Turklāt ķimenes, kas tiek pievienotas sieram, simbolizē aizsardzību pret ļaunajiem spēkiem.

Jāņu siers ir neatņemama Jāņu svētku sastāvdaļa, un to bieži vien gatavo mājās pēc senām ģimenes receptēm, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Šis siers ir arī populārs tirgus produkts Jāņu laikā, kad tas tiek piedāvāts dažādos tirdziņos un veikalos.

Lai arī mūsdienās ir pieejami daudzi siera veidi, Jāņu siers saglabā savu īpašo vietu latviešu kultūrā un gastronomijā, simbolizējot tautas tradīcijas un svētku garu.

Ķersimies klāt pagatavošanai! 

Jāņu sieru var pagatavot ikviens, pat iesācējs! Šis tradicionālais latviešu ēdiens ir veselīgs un garšīgs vietējais produkts, kas iemieso mūsu identitāti un kultūras tradīcijas. Tāpēc ir vērts pamēģināt pagatavot klasisko Jāņu siera recepti vai arī kādu no mūsdienīgajām variācijām.

Pirms sākat gatavot Jāņu sieru, ir ieteicams izvēlēties pilnpienu, kas nodrošinās bagātīgu un krēmīgu garšu. Ļoti labi, ja biezpiens ir nedaudz ieskābis, jo tas atvieglos sūkalu atdalīšanos un veidos labāku siera konsistenci.

Ja vēlaties pievienot olas, izvēlieties lauku olas, jo tās piešķirs sieram izteiksmīgu dzeltenu krāsu un bagātīgu garšu. Ņemiet vērā, ka olas padara sieru cietāku, tāpēc varat pielāgot olu daudzumu atbilstoši vēlamajai konsistencei.

Ja biezpiens ir ļoti svaigs un mazāk skābs, pievienojiet nedaudz skābā krējuma vai rūgušpiena, lai iegūtu nepieciešamo skābumu. Tas palīdzēs labāk atdalīt sūkalas un nodrošinās siera kvalitāti.

Gatavošana

Gatavošanai vislabāk izmantot lielu katlu, kurā var ērti apstrādāt siera masu. Nosiešanai nepieciešama marle vai lina drāna, kuru iepriekš samitriniet aukstā ūdenī, lai siera masu būtu vieglāk atdalīt no drānas.

Sāciet, ieliekot katlā sviestu, tad pievienojiet pienu un karsējiet, regulāri apmaisot, līdz temperatūra sasniedz 90-95 °C.

Garšu nozīme

Kad piens ir sasildījies, pievienojiet samaltu biezpienu un izvēlētās garšvielas. Jāņu sieram tradicionāli pievieno ķimenes, bet varat eksperimentēt ar dažādiem zaļumiem, piemēram, sasmalcinātu baziliku, pētersīļiem, dillēm, maurlokiem, vai citām garšvielām, kā kaltētiem un sasmalcinātiem tomātiem, amoliņa sēklām, sezama sēklām, ķiplokiem un paprikas pulveri. Ja biezpiens ir salds, samaisiet to ar ½ litru rūgušpiena, lai labāk atdalītos sūkalas.

 

Kad sāk atdalīties dzidras sūkalas, pārtrauciet karsēšanu un ļaujiet biezpienam nogulsnēties. Noņemiet sūkalas un ielieciet biezpienu iepriekš samitrinātā linu drānā. Turiet drānu aiz stūriem un viegli mīciet, lai ātrāk atdalītos atlikušās sūkalas un biezpiens pārāk neatdzistu.

Ielieciet biezpienu bļodā, pa daļām pievienojiet sakultas olas un sāli, un rūpīgi samaisiet ar koka karoti, līdz masa kļūst viendabīga.

Turpiniet maisīt siera masu, līdz tā saveļas vienmērīgā pikā.

Noslēgumā masu ielieciet ar ūdeni samitrinātā drānā, saņemiet drānas malas kopā siera gabala vidū, sasieniet, izlīdziniet krokas, uzlieciet slogu un novietojiet vēsumā.

Lasi vēl: Lielas sēras Latvijas spēkavīra Raimonda Bergmaņa dzīvē; gimenei šis ir grūts laiks

Pēc tam, kad Jāņu siers ir pastāvējis un nostāvējies, tas ir gatavs baudīšanai. Šis tradicionālais latviešu ēdiens ir ne tikai garšīgs, bet arī piesātināts ar kultūras vērtībām un svētku garu. Lai jums labi garšo!

 

Leave a Comment