Gaidīsim ar bažām maija beigas. Meteorologs pastāstīja par gaidāmo virpuļviesuli šajā reģionā

Virpuļviesulis ir ļoti bīstama parādība. Tā sauc virpuli, kas veidojas virs ūdens virsmas. Tos, kas veidojas virs sauszemes, sauc par tornado.

Tātad tornado Austrumeiropas reģionā ir iespējami. Turklāt tie parasti rodas maija beigās – jūnija sākumā, kad, neraugoties uz aukstās frontes pārvietošanos, laiks ir silts.

Tests:

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

“Aukstais gaiss “saspiež” silto gaisu. Siltais gaiss sāk strauji celties augšup. Veidojas lietus mākoņi, un zem tiem iespējami virpuļveidojumi. Ja mākonis ir spēcīgs un virpulis ir dziļš, patiešām var novērot tornado,” skaidroja Tatjana Pozdņakova.

Tomēr, pēc viņas teiktā, tuvākajā laikā nekas tāds nav novērots, neskatoties uz to, ka internetā klejo dažādi video par šķietamu tornado.

“Karstā dienā gadās, ka virs asfalta vai pārkarsušas zemes parādās virpuļveidojumi. Daudzi cilvēki var kļūdaini nolemt, ka tas ir tornado,” dalījās Pozdņakova. “Taču tas ir tikai putekļu virpulis, kas nerada nekādus postījumus.”

Jāņem vērā, ka Austrumeiropas reģiona iedzīvotājiem tuvākajā laikā nevajadzētu gaidīt tornado, virpuļviesuli un viesuļvētras. Nedēļā no 20. maija laikapstākļi reģionā būs lieliski. Nokrišņi nav gaidāmi, nakts temperatūra – +5-10, dienā – +18-20 grādi.

Satiksmes ministrijas paziņo, ka gaidāmi jaunumi un izmaiņas, kuras skars pilnīgi visus autovadītājus!

“Dienas temperatūra Baltijas valstīs būs + 20-22 grādi. Otrdien un trešdien iespējams īslaicīgs lietus. Iespējams, temperatūras režīms būs nedaudz augstāks, nekā tam vajadzētu būt pavasara pēdējās dekādes sākumam,” – piebilda meteorologs.

Lasi vēl: Šo zodiaka zīmju pārstāvji kļūs par miljonāriem un atradīs patiesu mīlestību: veselus 5 gadus viņi būs uz veiksmes viļņa!

Latvijas meteoroloģiskajā vēsturē ir reģistrēti vairāki virpuļviesuļi, taču tie ir reta parādība. Viens no izcilākajiem gadījumiem notika 2001. gada 4. augustā, kad spēcīgs virpuļviesulis nopostīja mājas un mežus Talsu un Ventspils rajonos.

Lai gan virpuļviesuļi Latvijā ir reti, tie var radīt ievērojamus postījumus, ja notiek. Tāpēc ir būtiski sekot līdzi laika prognozēm un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) brīdinājumiem, un būt gataviem rīkoties, ja pastāv virpuļviesuļa draudi.

Bet ko mēs sagaidīsim Latvijā? Lasām tālāk! 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment