Mēs jums sarūpējām zupas receptīti, kurai obligāti jābūt Līgo svētkos uz galda! Der pat klāt svētku alum!

Līgo svētki ir vieni no svarīgākajiem un tradicionālākajiem latviešu svētkiem, kas tiek svinēti vasaras saulgriežos, 23. jūnijā. Šajā laikā tiek atzīmēta gada īsākā nakts un garākā diena, kad saule ir visaugstākajā punktā. Svētki ir cieši saistīti ar latviešu pagāniskajām tradīcijām un dabas ritmiem.

Līgo vakarā un Jāņu dienā latvieši pulcējas, lai dziedātu līgo dziesmas, dejotu, plūktu Jāņu zāles un pītos ziedu vainagus. Vainagi ir īpaši svarīgi – sievietes pin ziedu vainagus, bet vīrieši – ozollapu vainagus, kas simbolizē spēku un izturību.

Tradicionāli tiek iekurts Jāņu ugunskurs, ap kuru svētku dalībnieki pulcējas līdz pat rīta gaismai. Uguns simbolizē gaismu un aizsardzību pret ļaunajiem spēkiem. Ir arī tradīcija lēkt pāri ugunskuram, lai nodrošinātu sev laimi un veselību.

Līgo svētkiem piemērota zupa ir sātīga un garšām bagāta. Viena no tradicionālajām Līgo svētku zupām ir skābētie kāposti ar cūkgaļu. Tā ir vienkārša, bet ļoti garšīga, un lieliski sader ar Jāņu alu.

Lai pagatavotu šo zupu, vajadzēs skābētus kāpostus, cūkgaļas ribiņas vai cauraudzīti, kartupeļus, sīpolus, burkānus, lauru lapas, piparus, sāli un ķimenes. Vispirms uzvāra cūkgaļas ribiņas, līdz tās ir mīkstas.

Tad pievieno sasmalcinātus sīpolus un burkānus, un turpina vārīt, līdz dārzeņi kļūst mīksti. Pēc tam pievieno skābētos kāpostus, kartupeļus, lauru lapas, piparus un ķimenes. Vāra, līdz kartupeļi ir gatavi. Beigās zupu piegaršo ar sāli un pipariem pēc garšas. Pasniedz ar krējumu un svaigu maizi.

Ķersimies klāt receptei..

 

Skābētu kāpostu zupa ar cūkgaļu

Sastāvdaļas:

500 g skābētu kāpostu

500 g cūkgaļas ribiņu vai cauraudzīša

3-4 kartupeļi

1 liels sīpols

2 burkāni

2 lauru lapas

5-6 melnie piparu graudi

1 tējkarote ķimeņu

sāls pēc garšas

2 ēdamkarotes augu eļļas

krējums pasniegšanai

svaiga maize pasniegšanai

Pagatavošana:

Noskalo cūkgaļas ribiņas vai cauraudzīti aukstā ūdenī. Liek lielā katlā, aplej ar aukstu ūdeni, uzvāra un putas nosmeļ. Vāra uz vidējas uguns, līdz gaļa kļūst mīksta (aptuveni 1-1,5 stundas).

Kamēr gaļa vārās, sagatavo dārzeņus. Nomizo un sasmalcina sīpolu un burkānus. Nomizo un sagriež kartupeļus kubiciņos.
Kad gaļa ir mīksta, izņem to no buljona un atdala no kauliem, sagriež mazos gabaliņos.

Uzkarsē augu eļļu pannā un apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno burkānus un turpina cept, līdz tie kļūst mīksti.

Liek apceptos dārzeņus katlā ar buljonu, pievieno kartupeļus un skābētos kāpostus. Pievieno lauru lapas, melnos piparus un ķimenes. Vāra uz vidējas uguns, līdz kartupeļi ir gatavi (aptuveni 20-30 minūtes).

Lasi vēl: Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs dalās ar ļoti sāpīgu sēru vēsti

Kad kartupeļi ir gatavi, pievieno atpakaļ katlā sagriezto gaļu un ļauj zupai vēlreiz uzvārīties. Pagaršo ar sāli. Pasniedz zupu karstu ar krējumu un svaigu maizi.

Līgo svētku viesi noteikti novērtēs šo gardo un sātīgo zupu!

Leave a Comment