Braucu ar auto un ieraudzīju trakāko skatu savā dzīvē; Labi, ka lielā satraukumā, tāpat paspēju nofilmēt

Gaišā dienas laikā, dodoties savās ikdienas gaitās, kāds vīrietis Burtnieku pagastā kļuvis par ļoti neparasta skata aculiecinieku – viņam priekšā, gar automašīnu, pa ceļu ļoti steidzīgi aizskrējis …

… pieaudzis brūnais lācis. Komentāros cilvēki pie šī video raksta pārsteidzošas lietas, kas liek stipri padomāties – vai turpmāk mežā vispār doties ir droši?

Šis video publicēts žurnāla “Medības” sociālajos kontos, un ievietotā publikācija ir ļoti aktīvi komentēta, kur savus novērojumus raksta arī daudzi citi cilvēki. Kā izrādās, ar brūnajiem lāčiem, kas ir lielākie un nopietnāki plēsēji ne tikai Latvijā, vairs nebūt nebūs tik vienkārši sadzīvot…

Bet ko mēs tieši zinām par brūnajiem lāčiem?

Latvijā 19. un 20. gadsimta mijā liela daļa mežu tika izcirsti, un tas viss noveda pie brūnā lāča izzušanas Latvijas teritorijā. Tikai 20. gadsimta 1970. gados sākās brūno lāču regulāra migrācija no Igaunijas un Krievijas Pleskavas apgabala. Pašlaik Latvijā atrodas jau pat vairāki simti šo plēsēju. Turklāt medības uz brūnajiem lāčiem ir aizliegtas.

Brūnais lācis ir milzīgs dzīvnieks, tā svars var variēt no 100 līdz pat 680 kilogramiem, bet plēsēja ķermeņa garums ir no 1,7 līdz pat 2,8 metriem, un augstums skaustā no 90 līdz 150 cm. Lāču pasugu izmēri un svars var atšķirties, pie tam mātītes par tēviņiem ir krietni mazākas.

Interesanti, ka tie lāči, kas dzīvo zooloģiskajos dārzos, parasti izaug lielāki un smagāki nekā tie, kas dzīvo savvaļā, jo tie saņem regulāru un kvalitatīvu barību. Neskatoties uz savu masīvo izmēru, brūnais lācis ir ātrs skrējējs, un skrienot no visa spēka, dzīvnieks var sasniegt ātrumu 64 km/h. Tas, kas par šiem dzīvniekiem jāatceras – brūnais lācis ir ļoti spēcīgs plēsējs, dabā tam gandrīz nav pretinieku.

Eksperts zina stāstīt, ka nākotnē vairs nevarēs norēķināties ar maksājumu kartēm

Brūnajiem lāčiem ir biezs, pinkains kažoks, kura krāsa var mainīties no ļoti gaiši brūnas līdz brūnai un pat gandrīz melnai. Lāča priekšķepu nagi ir aptuveni 15 cm gari un tiek izmantoti gan rakšanai, gan tamdēļ, lai veikli uzrāptos pa koku stumbriem.
Brūnais lācis aktīvs galvenokārt ir nakts laikā.

Vasaras laikā tas uzkrāj zemādas taukumus pat līdz 180 kg, jo tie viņam vēlāk noderēs ziemas guļas laikā. No ziemas miega brūno lāci var viegli pamodināt, jo tas nav pārāk dziļi iegrimis miegā. Ziemas guļas laikā lācis izvēlas alu, iedobi zem zariem vai akmeņiem vai arī kādu koka dobumu.

Lasi arī: Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izziņo svarīgu info uz nākošo nedēļu!

Lai gan brūnais lācis bieži ir vientuļnieks, plēsēji var pulcēties baros vietās, kur ir bagātīga barība, piemēram, pie upēm, kurās ir daudz zivju. Šādos baros pastāv stingra hierarhija, kurā svarīgs ir gan vecums, gan auguma izmērs.

Lielākā daļa brūno lāču, ir visēdāji. Viņu uzturs sastāv no dažādiem augiem, ogām, augļiem, sēnēm. Protams, lāči ēd gaļu – viņi nesmādē ne mazākus grauzējus, ne arī jau krietni lielākus, bet ēd arī kukaiņus, piemēram, naktstauriņus. Lāča ēšanas paradumi ir ļoti atkarīgi no apkārtējās vides resursiem. Piemēram, Krievijā un Aļaskā brūnie lāči galvenokārt barojas ar lašiem, kas ir bagāti ar proteīnu, tādēļ šo lāču izmēri bieži ir ļoti iespaidīgi.

Foto – Pexels

Dažreiz brūnie lāči medī lielus zālēdājus, piemēram, staltbriežus, aļņus, ziemeļbriežus un bizonus. Šādos gadījumos viņi cenšas nomedīt jaunos un mazos dzīvniekus, cenšoties izvairīties no pieaugušo dzīvnieku konfrontācijām.

7 atšķirības starp “pilsētnieces” manikīru un “laucinieces” manikīru 

Brūnais lācis parasti ir dominējošs dzīvnieks savā dzīves teritorijā un bieži izmanto savu lielo izmēru un spēku, lai atņemtu medījumu citiem – mazākiem plēsējiem. Šādos gadījumos konflikti visbiežāk tiek risināti ar iebiedēšanas metodēm, un dzīvnieki cenšas izvairīties no tiešas cīņas ar lāci. Tomēr, ja neizbēgami rodas cīņa, tad brūnais lācis, protams, ir lielākoties neuzvarams, pateicoties savam izmēram, ātrumam un spēkam.

Visbiežāk medījumu lāči atņem tieši vilkiem. Gan vilki, gan brūnie lāči medī viens otra mazuļus… Kā jau minēts, dabā pieaugušam brūnajam lācim reti uzbrūk kāds cits plēsējs, izņemot citu lāci.

Tātad, Latvijā aizvien biežāk un biežāk cilvēki gan forumos, gan internetā raksta, ka ir kļuvuši par lieciniekiem un redzējuši lāci vai pat vairākus lāčus – lāceni ar mazuļiem.

Lūk, kā izskatījās lācis, ko nofilmēja vīrietis, Burtnieku novadā.

 

Video skaties nākošajā lapā

Leave a Comment