Tulpju kopšanas noslēpumi vāzē – kā panākt lai tulpes paliek svaigas ilgāk u.c. padomi

Nepietiek tikai iegādāties tulpes uz svētkiem, ir jārūpējas arī par to, lai tās kalpotu ilgāk. Dalāmies ar labākajiem padomiem, kā kopt šos ziedus.

Iespējams, ka uz svētkiem pavasarī katrai meitenei mājās būs tulpju pušķis. Tāpat kā daudzi pavasara ziedi, tās ir nepretenciozas un sala izturīgas, taču par tām tomēr ir jārūpējas. Mēs pastāstīsim, kā kopt tulpes vāzē, kā vāzes forma var palīdzēt saglabāt pušķi un ko likt (vai nelietot) ūdenī, lai tulpes ilgāk noturētos, lēni ziedētu un dāvātu mums pavasarīgu noskaņu.

 

Cik ilgi kalpo grieztas tulpes?

Atbilde ir atkarīga no tā, kā jūs kopjat tulpes. Piemēram, tām patīk auksts ūdens, bet tās baidās no caurvēja: ja vējainā dienā nesat neiesaiņotu pušķi no darba pa ielu, pastāv risks, ka ziedi pat nenonāks līdz mājas sliekšņiem. Neaizmirstiet tos ietīt papīrā, pirms izejat no istabas.

Pieņemsim, ka ziedi jūsu mājās tika piegādāti tieši no uzticama veikala. Jūs varat ievietot tos vāzē un aizmirst par tiem – tad ziedi vāzē dzīvos aptuveni trīs dienas. Ja ūdeni mainīsiet katru dienu, ziedi kalpos 5-7 dienas. Savukārt pie gādīgas saimnieces, kura zina visu par tulpju kopšanu un nebūs slinka pielietot mūsu padomus, tās kalpos līdz pat 14 dienām.

 

Kā saglabāt tulpes svaigas ilgāk par 7 dienām?

Atcerieties: ziedi, kas veikalā ir pienācīgi kopti, saglabāsies ilgāk. Pēc vairākām pazīmēm var saprast, cik ilgi tulpes stāv ūdenī: trīs dienas vai trīs nedēļas. Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties prīmulas ziedus kā dāvanu:

lapām jābūt aptuveni tādā pašā līmenī kā pumpuriem (ja pumpuri ir augstāk – pušķis ir ilgi vērtīgs, ir vērts meklēt svaigākus);

pumpuri ir cieši noslēgti vai tikko sākuši atvērties;

lapu krāsa ir vienmērīga, spilgti zaļa, bez dzelteniem plankumiem;

stublāji ir taisni, bez līkumiem.

 

Kā ilgāk saglabāt tulpes vāzē?

Galvenais uzglabāšanas nosacījums ir aukstums. Ideālā ūdens temperatūra šīm rūdītajām skaistulēm ir 3-5 °C, un tieši šis nosacījums nosaka, cik ilgi tulpes turēsies ūdenī. Ja laikapstākļi to atļauj, pušķi var novietot uz balkona, un tad pušķis dzīvos līdz pat 14 dienām.

 

Tālāk aplūkosim mazāk acīmredzamus kopšanas noteikumus.

 

 

Gudri izvēlieties vāzi

Katram ziedu kompozīcijai “tiek “parādīta” sava vāzes forma. Ziediem ar mīkstiem, dobiem kātiņiem, piemēram, gerberām, narcisēm un tulpēm, ir aizliegts noliekties pāri vāzes malai. Secinājums: Izvēlieties pietiekami augstu trauku. Tam jābūt aptuveni ⅔ no stublāju augstuma. Tad pumpuri nebūs pārlieku smagi, un jums būs vieglāk par tiem rūpēties.

Vēl viena nianse: sīpolpuķes atšķirībā no savvaļas puķēm necieš saspiestus apstākļus. Tām nepieciešama vāze ar platu kaklu, lai pumpuri nespiestos viens pret otru.

 

Pareizi noņemiet iesaiņojumu

Nesteidzieties noņemt iesaiņojuma papīru, kas transportēšanas laikā pasargāja ziedus no aukstuma. Ievietojiet pušķi vāzē tieši tajā un atstājiet to uz 30-40 minūtēm. Ūdenī stublāji kļūs spēcīgāki un, atbrīvojot tos no iesaiņojuma, nesalieksies.

Atgādināsim jums galveno noteikumu: esiet uzmanīgi. Neveiksmīga kustība, noņemot iesaiņojumu, var sabojāt maigos, mīkstos stublājus. Un ar bojātiem stublājiem nav receptes, kā saglabāt ziedus vāzē svaigus un košus.

Interesantākais gan vēl tikai sekos.

 

 

Leave a Comment