Tulpju kopšanas noslēpumi vāzē – kā panākt lai tulpes paliek svaigas ilgāk u.c. padomi

Kā pareizi nogriezt tulpes?

Vislabāk stublājus apgriezt zem ūdens. Tām ir cauruļveida struktūra, un, ja griezīsiet gaisā, cauruļveida gals ātri izžūs un barības vielas nenonāks līdz pumpuriem. Uzbērt nelielu vanniņu vai baseinu, iegremdēt tajā stublājus, paņemt asu nazi un veikt slīpus griezumus aptuveni 6 mm garumā. Atkārtojiet procedūru katru dienu pirms ūdens nomaiņas.

Kādā ūdenī likt tulpes?

Atcerieties: agrīnajām sīpolpuķēm patīk vēsums, tāpēc lieciet tām tikai aukstu ūdeni! Pietiks ar parastu krāna ūdeni: pagrieziet krānu līdz minimālajai temperatūrai un piepildiet vāzi. Pēc tam ļaujiet ūdenim nostāvēties 1-2 stundas, un pirms pušķa novietošanas var iemest vāzē dažus ledus gabaliņus.

 

Cik daudz ūdens būtu jālej?

Zemē sīpolpuķes īsti nemīl pārliešanu, un griezumā tām pietrūkst mitruma rezerves. Tāpēc droši varat piepildīt vāzi par divām trešdaļām vai pat vairāk. Svarīgi ir nežēlīgi nogriezt visas lapas, kas riskē nonākt ūdenī: tas ir potenciāls pūšanas baktēriju avots, un tieši tās neļauj mums ilgi priecāties par pušķa skaistumu.

Starp citu, lai pilnvērtīgi koptu ziedus, vāze rūpīgi jāizmazgā, pirms tajā ielej svaigu ūdeni.

 

Kā atjaunot kātiņu galus?

Tas obligāti jādara katru dienu – arī tad, kad pirmo reizi gatavojaties kompozīciju ievietot vāzē. Pirms tulpju griešanas nomazgājiet asu nazi vai dārza grieznes, tās var pat dezinficēt. Nogrieziet ne vairāk kā 1 cm garu daļu zem auksta ūdens 45 grādu leņķī. Nelietojiet šķēres, jo tās nogriež ilgāk un bojā stublāja struktūru.

Ko pievienot ūdenim?

Tagad uzzināsim, kā ar sadzīves ķīmijas palīdzību ilgāk saglabāt ziedus vāzē. Lai tulpes izturētu daudzas dienas, nav grēks izmantot “palīglīdzekļus” (augiem nav aizliegts). Labākais papildu barošanas avots – ogļhidrāti, tāpēc vāzē var iebērt cukuru – apmēram 15 gramus uz litru ūdens.

Svarīgi! Cukurs ir laba un pieejama barība. Taču tā nebūt nav galvenā atbilde uz jautājumu, kā kopt tulpes vāzē. Tīrs auksts ūdens, higiēniska apgriešana, tiešas saules starojuma trūkums ir daudz svarīgāki pavasara pušķim.

Vēl viena iespēja ir iegādāties gatavu mēslojumu. Profesionāli floristi ir radījuši daudzus pulverus, kas pagarina ziedu mūžu.

 

Kur likt vāzi ar pušķi?

Tulpēm nepatīk ne tikai karstums: tām nepatīk arī spilgta gaisma! Tāpēc pušķi nevajadzētu novietot pie dienvidu loga. Gluži pretēji, labāk ir atrast vietu prom no tiešas saules gaismas iedarbības. Ja jums ir aptumšojoši aizkari, varat tos droši izmantot, īpaši pusdienlaikā.

 

Kā es varu paātrināt pumpuru veidošanos?

Kopumā slēgti pumpuri ir laba lieta: ziedi ir svaigi. Taču, ja vēlaties, lai tulpes uzziedētu pēc iespējas ātrāk, nedaudz pasteidziniet to ziedēšanu. Lai to izdarītu, novietojiet ziedus gaišā telpā un ievietojiet tos siltā ūdenī, pirms tam nogriežot stublāju par 1-2 cm. Pēc dažām stundām redzēsiet pirmo atvērto ziedu.

 

Kā atdzīvināt tulpju pušķi?

Dažreiz gadās tā: šķiet, ka jūs visu darāt pareizi, pārlapojat pušķi, aizsargājat katru ziedu, bet tie tomēr nokalst. Labā ziņa ir tā, ka bojāeju var novērst. Tiklīdz pamanāt pirmās pazīmes (krītoši ziedlapiņi, sasvērti pumpuri), sāciet rīkoties.

Ja puķu novīkšana vēl ir agrīnā stadijā, mēģiniet pušķi novietot zem elektriskās lampas. Ziedi nedaudz sasils un atkal kļūs taisni. Var palīdzēt arī smidzinātājs: pēc spēcīgas lietusgāzes pagaidiet dažas stundas, līdz stublāji nostājas vertikālā stāvoklī.

Ārkārtas gadījumos noderēs vēl viena metode. Vispirms nogrieziet stublājus (griezums ir taisns) par pāris centimetriem. Tad cieši ietiniet stublājus papīrā (varat izmantot avīzi) un uz pāris stundām ievietojiet tos aukstā ūdenī – ziediem vajadzētu iztaisnoties.

 

Kādas tulpju šķirnes ūdenī iztur ilgāk nekā citas?

Tiek apgalvots, ka pasaulē ir vairāk nekā 3000 šo “dzīvo tulpju” šķirņu. Labi, ka, tās pērkot, mums nav jāizvēlas no tik milzīga skaita. Tomēr klāsts joprojām ir liels.

Big Chief tiek uzskatīta par “ilgmūžīgāko” šķirni: tās pumpuri neatveras plaši, tāpēc ziedlapiņas turas stingri.

Vēl viena šķirne, kas ilgstoši stāv vāzē, ir Ad Rem. Arī tās ziediem ir blīvi pumpuri, kas atveras lēni.

Arī šķirnes Prins Carnaval pārstāvji priecēs jūs vairākas dienas.

 

Kādus ziedus nedrīkst likt vienā vāzē ar tulpēm?

Puķu pasaulē ir antagonistu sugas: nonākušas vienā vāzē, tās burtiski sabojā viena otru. Ja ziedus-antagonistus ievietojat traukā, kurā jau atrodas svaigas tulpes, rūpes un ūdens maiņa nepalīdzēs: vai nu paši pirmie ziedi nokalst, vai arī to “kukaiņi”. Piemēram, kaimiņattiecības ar sīpolpuķēm var nobeigt kaprīzo rozi vai ranunkuli.

Pašas tulpes necieš kaimiņattiecības ar šādiem ziediem:

daži citi sīpolu ziedi: narcises, hiacintes, krokusi. To sula aizsprosto stublāju audus un saīsina pušķa mūžu.

Un kādi ziedi labi sader ar tulpēm pušķī? Arī to ir diezgan daudz: frīzijas, īrisi, alstromērijas, peonijas, margrietiņas ir gatavas turēt kompāniju “tulpēm”.

 

Kā uzglabāt tulpes bez ūdens?

Ne visi ziedu mīļotāji zina šo triku! Kādu laiku prīmulas var iztikt bez trauka vispār. Tas ir ļoti aktuāli, ja pie rokas nav vāzes vai ja plānojat pušķi transportēt. Tātad, kā organizēt griezto ziedu uzglabāšanu uz pāris dienām?

1. Nogrieziet stublājus zem auksta ūdens strūklas.

2. Novietojiet ziedus uz papīra dvieļa un ļaujiet tiem nožūt.

3. Pēc tam aptiniet kātiņus ar mitru sūkli vai mitru papīru, lai novērstu mitruma zudumu.

4. Novietojiet pušķi ledusskapī vai citā vēsā un tumšā vietā.

Svarīgi! Blakus augļiem un dārzeņiem tulpes ātri nokalst: tas viss etilēna dēļ, ko izdala ilgi gulošie augļi.

 

Ko nozīmē tulpju krāsa?

Un visbeidzot – vienmēr patīkams, nedaudz maģisks saturs: ziedu nokrāsu slepenā nozīme. Tas var noderēt, izvēloties pušķi svētkos.

Sarkans – kaisle, mīlestība un romantika. Tos dāvina iespaidīgām dāmām.
Rozā – maigums, sievišķība un pateicība. Aizkustinošs variants, piemērots kā dāvana attiecību sākumā.
Balts – tīrība, nevainība, svaigums.
Dzeltenās tulpes asociējas ar prieku, laimi un draudzību.
Oranžās tulpes simbolizē enerģiju, siltumu, radošumu, dumpinieciskumu un inovācijas.
Violetās tulpes simbolizē greznību, izsmalcinātību un noslēpumainību.

Leave a Comment