Nedariet to 11. jūlijā, lai neizbiedētu veiksmi: šī diena ir īpaša tautas kalendārā jau sen

Daudzviet 11. jūlijs tiek dēvēts par Samsona Saulainā dienu. Katra diena tautas kalendārā bija nesaraujami saistīta ar apkārtējās pasaules vērošanu un attiecīgajām zīmēm un aizliegumiem, kas palīdzēja izdzīvot.

Jūlija vidus mūsu senčiem bija siena gatavošanas laiks, kas bija nepieciešams mājlopiem, lai izdzīvotu ziemu. Samsona dienā siena gatavošana ritēja pilnā sparā.

Zemnieki steidzās, jo laikapstākļi varēja krasi mainīties un lietusgāzes varēja sabojāt sienu, kas nebija paspējis izžūt. Pretējā gadījumā tas varēja sapūt.

Turklāt tika uzskatīts, ka nopļautā zāle, kas nav uzsūkusi sauli, nav pienācīgi “apcepusies” tās staros, zaudē aromātu un garšu un slikti stāv ziemas laikā.

Vecie un jaunie mājas iedzīvotāji laukā pavadīja veselas dienas. Pieaugušie pļāva zāli, bet bērni izklāja sienu uz zemes, lai tas ātrāk izžūtu, un pēc tam savāca to kaudzēs. Ja sākās lietus, ciema bērni ar dziesmām un rituāliem lūdza sauli, lai tā atnes labu laiku.

No siena atbrīvoto zemi atkal uzara. Šādā veidā atbrīvoja sējumus un sagatavoja tos ziemāju sēšanai. Lielāko daļu sēja ar ziemas rudziem, bet pārējā daļā sēja pavasara maizi.

Nedariet šo 12.jūlijā, lai problēmu gūzma jums nekristu virsū un neveiksmes nevajātu

Tuvojās maizes ražas novākšanas laiks, tāpēc vecie vīri pamācīja: “Uz Samsona dienas laiku laukā jāstrādā izkaptam un sirpim”.

Lasi vēl: Sensacionāls atklājums pārsteidza zinātnes pasauli! Tika nosaukta dumjākā acu krāsa

Šajā dienā vecāki noplēsa dadzīšu lapas un trīs reizes sita savus bērnus, sakot: “Neesiet aitas.” Tika uzskatīts, ka tad mantinieks izaugs gudrs.

Samsona dienā tika godināti ceļotāji, kas brauca garām ciemam. Viņus pabaroja ar putru, kas gatavota no piena un sviesta, nolika gulēt, bet no rīta deva maisu ar ēdienu, ko ņemt līdzi. Ja ceļotājs ēda ar labu apetīti, gaidīja bagātīgu labības ražu.

Taču Samsona dienā bija aizliegts doties garā ceļojumā vai pārvietoties. Neviens ceļojums nevarēja beigties veiksmīgi.

Tas nav viss kas ir aizliegts…

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment