Nedariet šo 12.jūlijā, lai problēmu gūzma jums nekristu virsū un neveiksmes nevajātu

Mūsu senči šo dienu sauca par Nātru dienu. Ar šo dienu zemnieki saistīja daudzas zīmes un aizliegumus, kas palīdzēja nepazust grūtajā dzīvē.

Šajā dienā mūsu senči sāka gatavoties Pētera un Pāvila dienai – “vasaras virsotnei”. Viņi stāstīja, ka 12. jūlijā rītausmas saule, šķiet, deg ar uguni, izplatot apkārt košas krāsas. Un tas, kurš pirmo reizi ieraudzīs sauli rītausmā, būs laimīgākais un veiksmīgākais cilvēks visu atlikušo gadu.

Tāpēc vakarā pirms Pētera un Pāvila neviens negāja gulēt. Viss ciems izgāja kalnā un gaidīja rīta ausmu. Un, lai neaizmigtu un nebūtu garlaicīgi, viņi dedzināja ugunskurus, dziedāja dziesmas un dejoja.

Vecie ļaudis teica, ka tas, kurš atradīs Pētera krustu (pazīstams arī kā zāles ķēniņu, apslēpto vietu) un izraus to ar saknēm, saņems spēcīgu amuletu gan no cilvēku enerģijas, gan no ļaunajiem gariem. Augs varētu parādīt arī vietu, kur dārgums ir aprakts.

12. jūlija rītā saimnieces cēlās rītausmā un ar rokām plūca nātres, ko pēc tam izmantoja dažādiem mērķiem – salātu, zupu gatavošanai, pīrāgu cepšanai, kā arī sālīšanai un raudzēšanai.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 49%

0%

Nātru lapu novārījums apturēja kaites, deva spēku un nostiprināja matus. Turklāt no nātres tika izgatavots audums, ko izmantoja somām, burām un dažreiz arī drēbēm.

12. jūlijā no nātrēm tika vārīta pēdējā zaļo kāpostu zupa, uzskatīja, ka pēc šīs dienas augs zaudēja savas labās īpašības. Noteikti dodieties uz pirti un tvaicējieties ar nātru slotām, lai uzlabotu savu pašsajūtu.

Agrāk nātrēm tika piedēvētas arī mistiskas īpašības. Augs bija mājas un mājlopu talismans pret ļauno aci. Arī mūsdienās nātrei tiek piedēvētas labas īpašības.

Lasi vēl: Vai gurķu lapas ir jāapgriež, lai iegūtu labu ražu? Kā to paveikt siltumnīcā un atklātā laukā

Dažviet 12. jūlijā zemnieki sāka rakt pirmos kartupeļus, kurus vārīja un ēda.

Nātru dienas laikā bija stingri aizliegts staigāt rīta rasā ​​- tas var izraisīt nopietnas kaites. Pat zemē notupties nevar, jo tad viņa dzīvē būs melna svītra, kas vilksies līdz brīdim, kad cilvēks izpirks savu vainu.

Dienas laikā bija aizliegts gulēt – pārkāpēji cieta no sliktas pašsajūtas. Tajā pašā laikā viņi teica, ka ikviens, kurš saķer kādu kaiti šajā dienā, tad nāksies ar to sadzīvot vismaz 12 dienas.

Bet ir vēl kādi aizliegumi par kuriem agrāk pat baidījās runāt, bet nu mēs jums to atklāsim lasot tālāk. 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment