Mūsu senču ticējumi: ko nevajadzētu darīt 10. jūnijā, lai nepaliktu vientulībā uz visu mūžu

Mūsu senči ticēja, ka ir lietas, kuras nekādā gadījumā nedrīkst darīt 10. jūnijā, lai nepaliktu vientulībā uz visu mūžu. Cilvēki pie šiem noteikumiem stingri pieturējās. 

10. jūnijs pēc tautas ticējumiem tiek uzskatīta par Karpu diena. Jau izsenis ticēja, ka šajā laikā karpas pašas nonāk zvejnieku rokās.

10. jūnijs tautas kalendārā – Karpu diena, ko dēvē arī par Karpu Karpolova dienu. Patiesībā to var saukt par zvejnieku dienu, jo tā ir saistīta ar zvejniekiem un zvejniecību. Šajā dienā senās zvejniecības pārstāvjiem jābūt īpaši sirsnīgiem un viesmīlīgiem.

Ja ievērosiet noteikumus, zivis pašas nāks jūsu rokās, un pat makšķere nebūs vajadzīga. Zvejnieki atcerējās savu senču norādījumus: ja pirmo reizi noķerta jauna karpa, tā nekavējoties jāatdod atpakaļ zemūdens valstībā, citādi nebūs neviena loma.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

Puse no loma bija jāatdod nabadzīgajiem. Šādus cilvēkus veiksme nepametīs, un nauda viņus mīlēs.

Jā, senčiem bija ļoti daudz paražu un tradīciju, kas aptvēra gandrīz visas dzīves jomas. Tās ietvēra ceremonijas saistītas ar dzimšanu, laulību, un dabas cikliem, kā arī rituālus, kas saistīti ar lauksaimniecību un med***m. Šīs tradīcijas kalpoja gan kā veids, kā izprast un kontrolēt apkārtējo pasauli, gan arī stiprināt kopienas saiknes un identitāti.

Daudzi no šiem rituāliem un paražām bija saistīti ar dabas novērojumiem un ticējumiem, kas palīdzēja izskaidrot neizskaidrojamus notikumus un parādības.

Viņi pacelsies no pelniem: Volodina ir nosaukusi zodiaka zīmi, kurai no 11. jūnija būs jauns laimes pilns ceļš

Piemēram, saulgrieži un ražas svētki tika svinēti ar lielu godu un svinībām, lai nodrošinātu labklājību un a***bu nākamajam gadam. Pat mūsdienās daudzas no šīm senajām tradīcijām ir saglabājušās un tiek pielāgotas, lai atbilstu laikmeta garam, tādējādi veidojot saikni starp pagātni un tagadni.

 

 

Karpu dienā vajadzēja aicināt uz māju skursteņslauķi – meistaru. Mūsu senči vasaras sākumā “gatavoja kamanas ziemai”. Kamēr meistars pārbaudīja skursteņa un pašas krāsns stāvokli, saimniece klāja galdu.

Lasi vēl: Siltuma vietā iespējams sals līdz pat -1: Sinoptiķi sniedza prognozi visam 2024. gada jūnijam

Pa vidu bija īpaši meistara ierašanās reizē cepta maizīte. Maizes garoziņu vajadzēja novietot aiz krāsns. Cilvēki ticēja, ka tur dzīvo mājas gariņš, kas atbild par kārtību šajā teritorijā.

Karpu dienā virtuves piederumus iznesa svaigā gaisā. Parasti tos novietoja zem mežrozīšu krūmiem, lai māla podi un šķīvji sasūktos ar ziedu aromātu.

Ko nedrīkst darīt

10. jūnijā sievietes nedrīkstēja doties pie ūdenstilpēm un mērcēt kājas upē. Pārkāpējas nevarēja atgriezties mājās un uz visiem laikiem palika sirēnu varā.

Ir stingri noteikumi ko šajā dienā nedrīkst darīt un kas ir aizliegts, pat tad ja ļoti gribas. Senči ticēja šim un daudzi vēl šodien pie šī pieturas. Lasām tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment