Pilsētu ielas var nonākt zem ūdens: Austrumeiropai tuvojas anomāli “megaplūdi”

Kāda veida “megaplūdi” notiks Austrumeiropā? Saskaņā ar meteorologu datiem Austrumeiropā tuvāko piecu dienu laikā var nokrist aptuveni 100 mm nokrišņu, kas ir 130 % no mēneša normas.

“Tuvākā nedēļa Austrumeiropā iezīmēsies ar īstām tropiskām lietusgāzēm: piemēram, Baltijas valstīs kopumā piecās dienās tiek prognozēti aptuveni 100 mm nokrišņu jeb 130% no mēneša normas.

Ņemot vērā, ka dažas vietas Austrumeiropā jau ir saņēmušas 90 % no kopējā jūnija nokrišņu daudzuma, mēneša norma tiks pārsniegta jau otrdien,” norāda eksperti.

TESTS: 

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Meteorologi norādīja, ka trešdien, 12. jūnijā, Austrumeiropā gaidāma “mega lietusgāze”, dienas gaitā gaidāma krusa un pērkona negaiss. Dažos reģionos tas var būt spēcīgāk.

“Tajā pašā laikā, ja pirmdien Austrumeiropā nenokritīs vairāk par 6 mm nokrišņu, tad 11. jūnijā tiek prognozēts 21 mm nokrišņu, bet trešdien gaidāms “mega lietus” ar intensitāti līdz 41 mm, kas ir puse no visas jūnija normas. Šajā dienā tropisko lietusgāžu un spēcīgu pērkona negaisu ar krusu maksimums būs no 15 līdz 21 stundai, kad ir ļoti iespējami nopietni nokrišņi.

Turklāt saskaņā ar meteostatistikas datiem šāda stipruma lietus Austrumeiropā dienā vēl nekad nav lijis visā reģiona nesenajā vēsturē. Iepriekšējais dienas nokrišņu rekords 34,1 mm, kas tika reģistrēts 1995. gadā, visticamāk, kritīs.

 

Nākamajā diennaktī nokrišņi pavājināsies, bet joprojām būs spēcīga nokrišņu rakstura – ceturtdien nokrišņu mērītājs vēl saņems 19 mm, bet piektdien – 11 mm,” raksta meteorologs Tiškovecs.

Sinoptiķis norādīja, ka dienas laikā Austrumeiropā visās darba dienās gaidāms no 20 līdz 25 grādiem pēc Celsija. Tāpēc būs pietiekami karsts.

Kādi laikapstākļi būs Austrumeiropā jaunās nedēļas sākumā

METEO prognožu centra vadītājs Aleksandrs Šuvalovs komentārā norādīja, ka 10. un 11. jūnijā reģionā tiek prognozēti īslaicīgi stipri nokrišņi un silts laiks.

“Temperatūra dienā būs plus 24-28 grādi pēc Celsija, pārsvarā būs mākoņains laiks. Pirmdien un otrdien, 10. un 11. jūnijā, tiek prognozēti īslaicīgi nokrišņi. Dažviet iespējams pērkona negaiss un pat krusa,” viņš teica.

Pēc Hidrometeoroloģijas centra zinātniskā vadītāja Romāna Vilfanda teiktā, visu darba nedēļu Austrumeiropā gaidāms silts laiks un gaisa temperatūra par trim līdz četriem grādiem pārsniegs klimatisko normu, jo virs Austrumeiropās dominēs cikloniska aktivitāte.

Lasi vēl: Mūsu senču ticējumi: ko nevajadzētu darīt 10. jūnijā, lai nepaliktu vientulībā uz visu mūžu

Saskaņā ar “Phobos” centra datiem nedēļas pirmajā pusē gaidāms mainīgs mākoņu daudzums, neliels lietus un iespējams pērkona negaiss. Naktī – no plus 15 līdz plus 17 grādiem. Dienā – no plus 21 līdz plus 23 grādiem.

Vējš dienvidrietumu, mērens. 11. jūnijā tiek prognozēts mainīgs mākoņu daudzums, stiprs lietus un iespējams pērkona negaiss. Naktī – no 16 līdz 18 grādiem pēc Celsija. Dienā – no 20 līdz 22 grādiem ar plusa zīmi. Vējš dienvidrietumu, mērens.

Bet kas sagaidāms Latvijā tuvākajā laikā? Ko sola meteorologi uz jūnija atlikušo laiku? Sinoptiķi snieguši visnotaļ savādu prognozi.. Lasām tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment