Pilsētu ielas var nonākt zem ūdens: Austrumeiropai tuvojas anomāli “megaplūdi”

Vai Latvijā mēdz būt plūdi jūnija mēnesī?

Jā, Latvijā var notikt plūdi arī jūnija mēnesī, lai gan tas nav ļoti bieži. Plūdi var rasties dažādu iemeslu dēļ, tostarp ilgstošu un intensīvu lietusgāžu rezultātā, kas izraisa upju un ezeru līmeņa celšanos. Vēl viens iespējamais cēlonis ir ātra sniega kušana pavasara beigās, kas dažkārt ieilgst līdz jūnija sākumam.

Lai gan pavasara mēneši parasti ir visvairāk pakļauti plūdiem, klimata pārmaiņas un mainīgi laika apstākļi var radīt neparastus laika apstākļus arī vasarā.

Tāpēc, lai gan jūnijs parasti nav tas mēnesis, kad visbiežāk notiek plūdi, ir svarīgi būt gataviem šādām situācijām un sekot līdzi laika prognozēm un brīdinājumiem.

Tomēr uz doto momentu plūdi Latviju apies, tomēr aukstums gan nē.. 

Nedēļas pirmajā pusē laiks Latvijā būs vēss, lietains un vējains. Saulainās dienas mīsies ar mākoņiem, kas brīžiem nesīs lietu, īpaši intensīvu piekrastes reģionos, kur gaidāms arī brāzmains vējš. Šajā periodā gaisa temperatūra būs zema un mitra, padarot to nepatīkamu tiem, kas cer uz vasarīgiem laikapstākļiem.

Tomēr darba nedēļas otrajā pusē atmosfēras spiediens sāks pakāpeniski paaugstināties, tādēļ laika apstākļi uzlabosies – nokrišņi mitēsies, debesis noskaidrosies un kļūs par dažiem grādiem siltāk.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) vēsta, ka pašreizējos laika apstākļus mūsu teritorijā nosaka ciklons ar centru virs Skandināvijas. Svētdienas nakts stundās no rietumiem pāri Latvijas teritorijai virzījās ar šo ciklonu saistīta oklūzijas fronte, kas gandrīz visā valsts teritorijā ienesa nokrišņus.

Intensīvākie nokrišņi tika reģistrēti valsts rietumos, īpaši Ventspils un Rucavas novērojumu stacijās, kur nokrišņu daudzums sasniedza 11 milimetrus.

Vējš 

Dienvidaustrumu un dienvidu vējš nakts laikā iegriezās no dienvidrietumiem un rietumiem, pastiprinoties līdz brāzmām, kas sasniedza 15-17 metrus sekundē.

Lasi vēl: Šodien kādā Latvijas pilsētā plosījies viesulis, kurš nodarījis arī postījumus + VIDEO

Vietām vējš nesa arī postījumus – ir ziņas par nolauztiem koku zariem un vieglāku priekšmetu aizpūšanu. Šādi laika apstākļi var radīt īslaicīgas neērtības, taču uzlabojumi ir jau tuvumā, un nedēļas otrajā pusē varam sagaidīt saulainākas un siltākas dienas.

 

 

Leave a Comment