Meklējiet mēteļus un siltās zeķes, jo visu aukstums pārņems: La Niño tuvojas planētai

2023. gads bija visu laiku karstākais gads. Tā saka ES klimatologi. Šis faktors bija saistīts ar El Niño klimata fenomenu. Taču šovasar situācija var krasi mainīties. Karstumu nomainīs aukstāks laiks. La Niño tuvojas pasaulei.

Pagājušā gada maijs bija karstākais mēnesis visā Eiropas klimata zinātnieku novērojumu vēsturē. Pasaules vidējā temperatūra bija vairāk nekā pusotru grādu augstāka nekā visi pēdējo 50 gadu rekordi.

Gaiss pēdējā gada laikā ir uzsildīts par aptuveni vienu grādu augstāk nekā pēdējo 30 gadu laikā. Pēc ekspertu domām, šis fakts ir fenomenāls, bet ne pārsteidzošs.

Klimata pārmaiņas visā pasaulē ir sen prognozēts fakts. Pēc viņu domām, šo klimata situāciju veicināja atmosfēras parādība, ko sauc par El Ninjo.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

 

Tikmēr zinātnieki saka, ka silto mēnešu sērija drīz tiks pārtraukta. Tomēr tas nenozīmē, ka klimata pārmaiņas apstāsies. 2024. gadā El Niño pazīmes sāks samazināties. To nomainīs La Niño, kam raksturīgs aukstāks klimats. Izmaiņas sāks parādīties šā gada jūnijā.

Kas izraisa La Niño? To raksturo aukstā Klusā okeāna, jūras, gaisa temperatūra, vēja virziena izmaiņas un nokrišņi.

Pēc zinātnieku domām, pāreja no silta El Niño uz neitrālu vai aukstāku La Niña notiek vidēji ik pēc 3-5 gadiem. Tomēr, pēc viņu domām, tas nenozīmē, ka globālās sasilšanas tendence mainīsies. Pēdējie 9 gadi ir bijuši karstākie, neskatoties uz La Niño gadiem.

Lasi vēl: Gaidāmi virpuļviesuļi, milzīga lielgraudu krusa, lietus kā no spaiņa: notiekošo ar laikapstākļiem skaidroja eksperts

Klimats visā pasaulē saglabāsies ekstrēms. Daudzviet šo atmosfēras parādību tendence ir skaidri redzama. 2023. gada sausums, diezgan auksts pavasaris un vasaras sākums, runā paši par sevi.

2024. gada vasara tika dēvēta par sekām notikumam, kas notika 2022. gadā tālā Klusā okeāna nostūrī. Datorprogramma aprēķināja: sekas ietekmēs planētas klimatu vēl 8-9 gadus. Padarot vasaras mitrākas, liekot dārzniekiem visā pasaulē uztraukties par to, vai viņu kartupeļi vai dārzeņi sabojāsies.

12 stundas, kas mainīja klimatu nākamajiem gadiem

Ja jūs neko nezināt par Tongas valsti (precīzāk, Karalisti), tad viss ir kārtībā. Tā ir maza salu valsts Polinēzijā, kas pēc neatkarības iegūšanas no Lielbritānijas ir attīstījusies ar lauksaimniecību un zvejniecību. No 172 koraļļu un vulkāniskas izcelsmes salām cilvēki dzīvo tikai 36, un kopējais iedzīvotāju skaits nesasniedz pusi no Taganrogas – nedaudz vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku.

Kā daudzi atminēsies, tad šeit notika vulkāna izvirdums. Izvirdums ilga 12 stundas. Šajā laikā Hunga Tonga… paspēja ”iemest” atmosfērā tik daudz, ka planētas klimats tika mainīts gadiem ilgi.

Ko tas nozīmē mums? Skaidrosim tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment