Gaidāmi virpuļviesuļi, milzīga lielgraudu krusa, lietus kā no spaiņa: notiekošo ar laikapstākļiem skaidroja eksperts

Ārzemju Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais direktors skaidroja, ka pamazām laikapstākļi mainās un mums visiem nāksies pielāgoties tam kas gaidāms nākotnē ikdienas. 

El Niño fenomens ir pārsteidzis meteorologus visā pasaulē.

“Paies ilgs laiks, lai ietekmētu”: notiekošo ar laikapstākļiem skaidroja Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais direktors.

Austrumeiropa nīkuļo no nenormālā karstuma, un es tikai gribu kādu vainot šajā diskomfortā. Par laimi, ārzemju Hidrometeoroloģijas centra zinātniskajam direktoram Vilfandam ir lielisks “kandidāts”.

Ikvienam, kurš interesējas par laikapstākļiem šovasar, būs interesanti uzzināt, ka rekordaugstās temperatūras iemesls ir Klusā okeāna ūdeņi.

Pārbaudi savas zināšanas par animācijas filmu tēmu!

Vai tu spēj atpazīt pēc viena kadra, kas šī ir par animācijas filmu?

1 / 3

Vai tu pēc viena kadra vari pateikt, kas ir šī animācijas filma?

2 / 3

Vai tu pēc viena kadra vari pateikt, kas ir šī animācijas filma?

3 / 3

Vai tu pēc viena kadra vari pateikt, kas ir šī animācijas filma?

Your score is

The average score is 71%

0%

 

Pēdējā laikā meteorologi bieži ir pieminējuši El Niño fenomenu. Šis nosaukums dots Klusajā okeānā notiekošajiem procesiem, kas būtiski ietekmē globālo klimatu. Un, neskatoties uz to, ka iedzīvotājiem šī parādība var šķist ļoti tāla parādība, tieši tās ietekmes dēļ Austrumeiropas pilsētas dienesti tagad ir gatavībā.

“El Niño, kas sākās 2023. gada maijā un ilga līdz 2024. gada aprīlim, sekas ir ļoti nozīmīgas, tas radīja satriecošu efektu. Temperatūra gan Klusajā okeānā, gan Atlantijas okeānā, ekstratropiskajās zonās, bija maksimālā visā novērojumu periodā,” skaidroja speciālists.

Par laimi, Viņa Majestāte El Niño beidzas un pāriet uz neitrālu fāzi, taču tas nenozīmē, ka viss uzreiz kļūs pa vecam. Karstums uz Zemes tā seku dēļ turpināsies. “Tam būs ietekme uz ilgu laiku,” viņš secināja.

Lasi vēl: Šīs zvaigžņu zīmes nekad , nekad nepiedos nodevību! Viņi labāk atlikušo dzīvi pavadīs vientulībā

Pie kā mēs nonākam? Vilfands atzīmēja, ka šim jūnijam bija visas iespējas kļūt par rekordkarsu mēnesi meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Un daudzviet tā arī notika. Un tas ir bezprecedenta mēroga notikums, kas var labi izskaidrot no laikapstākļiem atkarīgo cilvēku slikto pašsajūtu un pieaugošo dabas katastrofu biežumu.

Kāds būs vasaras vidus, skaidroja, gan ārzemju dabas vērotājs, gan arī viens no Latvijas dabas vērotājiem

2023. gada vasara uzstādīja vairākus planētas karstuma rekordus. Gada vidējā temperatūra bija 16,77ºC, kas bija par 0,7 grādiem augstāka nekā parasti. Likumsakarīgi, ka jūlijs izrādījās karstākais, un augusts par 1,5 grādiem pārsniedza savu vārdabrāļu rekordu!

2023. gada 3. jūlijs kļuva par siltāko dienu vēsturē ar vidējo globālo temperatūru 17,01ºC, pārspējot 2016. gada augusta sasniegumu. Augustā tika reģistrēts arī pasaules okeāna virsmas temperatūras rekords – 20,98 grādi, kas pārsniedza skaitļus 2016. gada marts.

Eksperts skaidroja kāds gaidāms jūlijs, jo daudzus meteorologus māc bažas, ka tad būs vēl karstāks nekā jūlijs. Lasām!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment