Gaidāmi virpuļviesuļi, milzīga lielgraudu krusa, lietus kā no spaiņa: notiekošo ar laikapstākļiem skaidroja eksperts

Dabas anomālijas var izskaidrot ar globālo sasilšanu, bet kāpēc 2023. gads kļuva par karstāko gadu, bet pirms tam 2016. gads? Būtība ir El Niño fenomens, kas valodā nozīmē “zēns”. Tas ir tas, kurš vienmēr paaugstina gaisa temperatūru uz planētas.

“El Niño ir noslēpumaina dabas parādība un viens no galvenajiem Zemes klimata sistēmas virzītājspēkiem.”

Parādība tika atklāta 1892. gadā, bet tikai gadsimtu vēlāk tika konstatēts, ka tā ietekmē klimata pārmaiņas visā pasaulē, tostarp Austrumeiropā. Tās būtība ir tāda, ka reizi 3-8 gados notiek ievērojama Klusā okeāna virsmas sasilšana, it kā kāds ieslēdz katlu tā centrālajā un austrumu daļā.

Tas notiek no nulles līdz divpadsmit grādiem dienvidu platuma, un gigantiskas silta ūdens masas, kas uzkarsētas līdz 30 grādiem, steidzas no rietumiem uz austrumiem uz Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas krastiem.

Gados, kad El Niño ir pasīva, notiek pretējs process: ūdens pie Dienvidamerikas krastiem kļūst ļoti auksts. To sauc par La Niña (“meitene”). El Niño ne vienmēr ir tik aktīvs kā tagad. Lielākās kataklizmas uz planētas atnesa “zēni” 1982.-1983., 1997.-1998., 2015.-2016.

Katrs El Niño ilgst vidēji 10-12 mēnešus. Pašreizējais sākās 2023. gada maijā, kas nozīmē, ka tas ilgs līdz 2024. gada martam-aprīlim un nesīs daudz vairāk nepatikšanas, tostarp Austrumeiropai/

Šī parādība izraisa vislielākās klimata izmaiņas Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas rietumu krastā. Pirmkārt, ir spēcīgas lietusgāzes un katastrofāli plūdi. Līdz ar to ASV un Kanādā ziemas kļūst siltākas, un sausums ietekmē Indiju un Austrāliju.

Biežas spēcīgas vētras notiek Klusā okeāna centrālajā un austrumu daļā, un Atlantijas okeānā, gluži pretēji, vētru ir ievērojami mazāk.

Nākamais jūlijs solās būt karsts un salīdzinoši sauss. Ārzemju Hidrometeoroloģijas centrs dalījās ar prognozi par temperatūras un nokrišņu anomālijām.

Pēc sinoptiķu prognozēm, valsts lielākajā daļā Eiropas teritorijas mēneša vidējā gaisa temperatūra gaidāma 1 grādu virs ilggadējās vidējās, citviet ap normu.  Mēneša nokrišņi teritorijas lielākajā daļā gaidāmi tuvu normai. Austrumeiropas apgabala rietumos – vairāk, citviet mazāk.

Lasi vēl: Viņi būs uz robežas: Volodina brīdināja 5 zvaigžņu zīmes, kurām nākamnedēļ draudēs nepatikšanas

Paredzams, ka lielākajā daļā Austrumeiropas mēneša vidējā temperatūra būs aptuveni ilgtermiņa vidējā temperatūra. Mēneša nokrišņi teritorijas lielākajā daļā gaidāmi tuvu normai.

Tomēr eksperti brīdina – karstums noteikti neatkāpsies uz ilgu laiku un drīz vien atgriezīsies ar jauniem spēkiem.

 

Leave a Comment