Pēc šodienas trakā negaisa Latvijā, sinoptiķi steigšus brīdina par gaidāmo laiku Otrdien

Pēc šodienas trakā negaisa Latvijā, sinoptiķi brīdina arī par gaidāmo laiku otrdien.

Te vietā atgādināt, ka pēdējos gados Latvijā un Eiropā ir novērojami arvien dramatiskāki laika apstākļi un krasākas temperatūras svārstības. Šīs izmaiņas var izskaidrot ar vairākiem faktoriem, no kuriem galvenie ir klimata pārmaiņas, globālā sasilšana un cilvēka darbības radītā ietekme uz vidi.

Arī šī vasara Ziemeļeiropas reģionam nebūs izņēmums. Klimata pārmaiņas ir ilgstošas izmaiņas laika apstākļos, ko izraisa gan dabiskie, gan cilvēka radītie faktori. Globālā sasilšana, kas ir klimata pārmaiņu galvenais cēlonis, ir saistīta ar siltumnīcefekta gāzu, piemēram, oglekļa dioksīda (CO2), metāna (CH4) un slāpekļa oksīdu (N2O), palielināšanos atmosfērā.

Šīs gāzes uzkrājas atmosfērā, radot siltumnīcefektu, kas izraisa Zemes temperatūras pieaugumu. Tā rezultātā Latvijā un Eiropā novērojamas neparastas temperatūras svārstības, ekstremālas karstuma viļņi vasarā un intensīvāki aukstuma periodi ziemā.

Visampa virsu papildus spiedienu uz klimatu rada ElNino fenomens. Dabas cikli, piemēram, El Niño un La Niña, ietekmē globālos laika apstākļus, radot īslaicīgas temperatūras svārstības un ekstremālus laikapstākļus. Šie cikli var mijiedarboties ar ilgtermiņa klimata pārmaiņām, pastiprinot to ietekmi uz reģionālajiem laikapstākļiem.

Kas notika šodien

Šodienas negaisa laikā vairākos Latvijas reģionos tika novērota spēcīga vētra ar stiprām lietusgāzēm, krusu un vēja brāzmām, kas radīja būtiskus traucējumus ikdienas dzīvē, it īpaši Rīgas centrā, kur applūda jau vairākas ielas.

Daudzviet tika reģistrēti elektropiegādes traucējumi un ceļu satiksmes problēmas, jo vētra bija nesaudzīga pret dažādiem objektiem.

Jābūt piesardzīgiem

Meteorologi prognozē, ka laika apstākļi otrdien nebūs labvēlīgi. Sagaidāms, ka otrdienas rīts būs mākoņains, un jau no paša rīta iespējamas lietusgāzes, kas dienas gaitā ik pa laikam uznāks un pāries.

Pēcpusdienā iespējama atkārtota krusa un spēcīgas vēja brāzmas. Sinoptiķi arī brīdina par iespējamām plūdiem vietās, kur noteces sistēmas varētu nespēt tikt galā ar intensīvajām lietusgāzēm.

Otrdien Latvijā būs liels mākoņu daudzums un daudzviet gaidāmas spēcīgas lietavas, prognozē sinoptiķi.

Dienas laikā gaidāms mākoņu daudzuma pieaugums, īpaši pēcpusdienā un vakarpusē, kad vietām iespējamas īslaicīgākas lietusgāzes. Lai gan dienas sākumā situācija atkarībā no vietas vēl būs mainīga, mākoņi pamazām aizklās sauli un atnesīs vēsāku un mitrāku gaisu.

Lietus nerimsies 

Naktī lielā valsts daļā debesis skaidrosies, un nav gaidāmi būtiski nokrišņi, izņemot pierobežas novadus Latgalē, kur iespējamas lietusgāzes.

Pūtīs lēns vējš, un dažviet gaidāms arī pilnīgs bezvējš, radot mierīgu nakti lielākajā daļā valsts. Minimālā gaisa temperatūra variēs no +9 grādiem dažviet Kurzemē līdz +16, +17 grādiem vietām dienvidaustrumu novados un piekrastē.

Rīta stundās temperatūra sāks celties, un dienā tā sasniegs +20 līdz +25 grādus, atkarībā no reģiona un mākoņu daudzuma.

Kurzemes un Vidzemes reģionos gaidāms vēsāks un vējaināks laiks, kamēr Latgalē un Zemgalē būs siltāks. Vietām, īpaši piekrastes rajonos, iespējama arī viegla migla, kas izklīdīs tikai dienas vidū.

Jābūt gataviem

Sinoptiķi aicina iedzīvotājus būt gataviem mainīgajiem laika apstākļiem, īpaši, ja plānoti izbraukumi vai āra aktivitātes. Lai gan dienas laikā lietus nebūs plaši izplatīts, īslaicīgas lietusgāzes var skart dažādus reģionus, tādēļ ieteicams ņemt līdzi lietussargu vai lietusmēteli.

Tamāra Globa paziņo : Šīs zīmes sākot no 2. Jūlija piedzīvos Baltu Dimanta svītru vairāku gadu garumā

Taču arī šoreiz sinoptiķi jau laicīgi paziņo, kāds laiks patiesībā būs gaidāms nākamajās dienās. Vai tiešām vasara uz brīdi atkal būs pazudusi? Lūk, ko par to atbildēja sinoptiķi:

 

Leave a Comment