Kāpēc nevar uzlikt eglīti un rotāt māju līdz 14. decembrim? Pati dižā Vanga to aizliedza!

Daudzās kultūrās uzskata, ka 14. decembris ir gavēņa laiks, kas ilgst līdz Ziemassvētkiem. Ziemassvētku eglītes rotāšana pirms šī datuma var liecināt par reliģisko tradīciju neievērošanu.

Pārāk agra eglītes rotāšana var mazināt tās svaigumu un skaistumu Ziemassvētkos. Ja eglīte tiek rotāta vairākas nedēļas pirms svētkiem, var sākt birt skujas vai sabojāties rotaļlietas un rotājumi.

Daži cilvēki uzskata, ka agri rotāta eglīte var atnest mājoklim nelaimi. Tas ir saistīts ar māņticību un ticējumiem par ļaunajiem gariem, kas var nest nelaimi.

Arī mājas rotāšana nav ieteicama.

 

Vai tomēr ir atļauts eglīti rotāt agrāk?

Interesanti, ka dažās kultūrās attiecībā uz mājas rotāšanu ir arī citas paražas. Piemēram, Rietumeiropā un Amerikas Savienotajās Valstīs ir tradicionāli piekārt dekoratīvus priekšmetus pēc Pateicības dienas, kas tiek svinēta novembra beigās. Šo dienu šajās kultūrās uzskata par Ziemassvētku sezonas sākumu.

Jāatzīmē arī, ka mūsdienās arvien vairāk cilvēku Ziemassvētku eglīti uzstāda un izrotā mājās agrāk, neņemot vērā šīs zīmes. Pats māņticības jēdziens ir subjektīvs un kultūrpolitiski nosacīts, un katram cilvēkam ir tiesības ticēt vai neticēt šādām tradīcijām.

 

Lasi vēl: Krišjāņa Kariņa paziņojums saceļ sašutuma vētru soctīklos – ko viņš tādu pateica?

Galu galā izvēle par to, kad izrotāt māju un uzstādīt Ziemassvētku eglīti, paliek katra indivīda ziņā. Tie ir tradicionāli noteikumi, kas balstīti uz reliģiju un pareģojumiem, kuri iegūst nozīmi noteiktā kultūras kontekstā. Ja reliģiskie un kultūras aspekti jums nav prioritāte, nav nekādu šķēršļu izrotāt savu māju, kad vien vēlaties.

Leave a Comment